Info

Posadi svoj hlad: 200 belih jasenova za Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 11 04 2021

U okviru akcije Posadi svoj hlad, grad Kragujevac je 200 sadnica belog jasena podelio predškolskim i školskim ustanovama, a dvadeset je uručeno neformalnom udruženju Ljubitelji pivarskog parka. Reč je o prvoj fazi projekta koji se realizuje u svim gradovima Srbije u cilju ozelenjavanja gradskih trgova i javnih površina. 

U okviru akcije koja se realizuje na teritoriji čitave Srbije, grad Kragujevac je dobio dvesta sadnica i one danas idu na adrese dve srednje škole, Prve kragujevačke gimnazije i Prve tehničke škole, devet osnovnih škola i više od dvadeset sadnica biće zasađeno u dvorištima vrtića dveju predškolskih ustanova.

Za akciju su čuli i Ljubitelji pivarskog parka koji žele da vrate stari sjaj parku. Uroš Malošević, predstavnik neformalnog udruženja, kaže da se dugo nije ulagalo u park, još od urušavanja od pojave klizišta pre nekoliko godina. Mladi, okupljeni oko ideje sređivanja parkića na Pivari, žele da urade nešto za svoj kraj i obezbedili su neka stabla ali smo čuli i za ovu akciju, kaže Uroš, i dodaje da će 20 mladica koliko su dobili, u parku zasaditi najmlađi sugrađani tog dela grada jer im starije genercije, koje su odrastale u tom parkiću, predaju na čuvanje.

Projekat Posadi svoj hlad usaglašen je sa evropskim Zelenim planom u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije. Akcija je nacionalnog karaktera i obogatiće Srbiju za 30 hiljada sadnica belog jasena. Svaka sadnica, pored uputstva za sađenje, ima i vezice logotipa akcije, mesto za upisivanje datuma sadnje i imena lica koje je posadilo “svoj hlad“. Drveće je izvor sreće, njegova krošnja deluje na ublažavanje stresa stanovnika urbanih sredina.