InfoFoto: Pošta/Igor Đukanović

Pošta Srbije proglasila “100 uspešnih poslovnih žena”, među njima tri Kragujevčanke

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 27 05 2022

Pošta Srbije proglasila je pobednice svog prvog nacionalnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”, među kojima su i tri dame iz Kragujevca. Reč je o Vesni Mladenović, Suzani Gorjanac i Ireni Simović.

Na svečanosti u Palati Srbija Pošta Srbije je proglasila pobednice svog prvog nacionalnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”, koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije.

Među 100 uspešnih poslovnih žena, po izboru “Pošte Srbije“, nalaze se i tri dame iz Kragujevca. To su vlasnica firme “Marela natural”, Vesna Mladenović, vlasnica Tkačka radionica Etno stil Gorjanac, Suzana Gorjanac, i vlasnica firme “KloopkoCrafts“, Irena Simović. 

Predstavnicama najuspešnijih preduzetnica priznanja su uručili Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, i članica konkursne komisije – Draginja Đurić, savetnica grupacije Intesa Sanpaolo za CEE oblast.

Pošta Srbije se, u skladu sa svojom ekonomskom i društvenom ulogom i vrednostima za koje se zalaže, nacionalnim konkursom „100 uspešnih poslovnih žena” pridružuje čvrstom opredeljenju i naporima Vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu i unapređenju položaja žena na tržištu rada. Ovaj konkurs naš je doprinos osnaživanju i afirmaciji žena koje su pokazale spremnost da prihvate rizik i pokrenu sopstveni posao, ali i način da ohrabrimo sve dame koje razmišljaju o pokretanju posla. Zbog toga smo odlučili i da pobednice našeg konkursa dobiju kao dodatnu nagradu, mogućnost za zaključivanje ugovora za izvoz robe preko Pošte Srbije –Posteksport uslugom, i to pod najpovoljnijim uslovima, koje niko drugi nema. Pošta Srbije nastaviće i da kontinuirano razvija savremene usluge i inovativna poslovna rešenja zasnovana na digitalizaciji, kojima će i ubuduće davati doprinos većoj konkurentnosti, boljoj tržišnoj pozicioniranosti i afirmaciji kako biznisa čije su vlasnice žene, tako i nacionalne privrede u celini. Na ovim zadacima, uživamo punu podršku resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstva privrede”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, istakla je da sprovođenje ovog konkursa značajno doprinosi promociji ženskog preduzetništva i osnaživanju žena da pokrenu sopstveni biznis. 

Neophodno je da kontinuirano radimo na rešenjima za unapređenje položaja žena, jer to doprinosi i boljoj poslovnoj klimi i rezultatima koja su od ključne važnosti za rast i napredak cele Srbije. Rodna ravnopravnost garantuje ne samo ženama bolje šanse i prilike već i celokupnom društvu”, rekla je ministarka Matić.

Matić je podsetila da je Vlada Republike Srbije usvojila novu Strategiju za rodnu ravnopravnost od 2021. do 2030. godine, i istakla da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u svojim aktivnostima uključuje rodnu komponentu i veliku pažnju usmerava na razvoj digitalnih kompetencija žena čime podstiče razvoj ženskog preduzetništva, a od 2016. godine sprovelo je 74 takva projekta i opredelilo više od 61 miliona dinara.

Draginja Đurić poručila je da pozdravlja ideju organizatora konkursa i pozvala je kompanije na što više društveno-odgovornih akcija, u oblasti ženskog preduzetništva i drugim oblastima.