InfoFoto: kragujevac.rs i InfoKG - Arhiva

U Kragujevcu 2.760 žena preduzetnica: Među njima i Suzana Gorjanac - Nekada pravnica, danas tkalja

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 05 11 2022

Kragujevac ima oko 2.760 žena preduzetnica, a 55 njih je lokalna samouprava tokom ove godine podržala sa oko 12 miliona dinara. To je poručeno sa radionice čija je tema bila podsticaj ženskog preduzetništva, organizovane u Kragujevcu u okviru programa “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou”. Među kragujevačkim preduzetnicama je i Suzana Gorjanac, koja je napustila posao pravnika i posvetila se tkanju.

Grad Kragujevac posebnu pažnju posvećuje ženama preduzetnicama, koje kroz različite programe i projekte realizuju svoje poslovne ideje. To je poručeno sa radionice čija je tema bila podsticaj ženskog preduzetništva, organizovane u okviru programa “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou”. 

Podsticanje ženskog preduzetništva je za grad Kragujevac veoma važno. U toku 2022. godine smo podržali 55 žena preduzetnica, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno oko 12 miliona dinara. U svim našim programima insistiramo na rodnoj ravnopravnosti, a praksa je pokazala da su žene uspešnije u održivosti biznisa, odnosno preduzetničkog posla. Procenat održivosti poslovanja žena preduzetnica je viši nego kod muškaraca i iznosi 68%”, istakao je načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije, Dejan Ružić.

Prema rečima naučne saradnice na Institutu ekonomskih nauka iz Beograda, Isidore Berahe, ono što ovaj projekat treba da iznedri jesu saznanja o tome šta još može da se učini kako bi se ženama preduzetnicama dodatno pomoglo. 

Želimo da kroz razgovor sa ženama preduzetnicama dobijemo vredne inpute kako da se unapredi podrška. Na osnovu njihovih odgovora, Stalna konferencija gradova i opština će u narednom periodu kreirati podršku koja je ženama najpotrebnija”, poručila je Beraha.

Da su žene veoma uspešne kao preduzetnice, potvrda je i da su se tri dame iz Kragujevca ove godine našle među 100 najboljih žena preduzetnica u Srbiji. Jedna od njih je i Suzana Gorjanac, o kojoj je portal InfoKG pisao ranije, a to možete pročitati ovde: Nekada pravnica, danas tkalja: Suzana Gorjanac niže nagrade.

Suzana Gorjanac, vlasnica tkačke radionice „Etno stil Gorjanac“ iz Kragujevca, koja se bavi ručnim tkanjem i promovisanjem starih zanata, je jedna od 100 najboljih žena preduzetnica u Srbiji. 

Svaki vid podrške je značajan s obzirom na to da se bavim nekomercijalnim zanimanjem. Podrška u vidu subvencija, ali i u vidu radionica i razgovora nam mnogo znači”, rekla je Gorjanac.

Broj žena preduzetnica u Kragujevcu iznosi 2.763 ili 32,1% u odnosu na ukupan broj preduzetnika, što je za 8 procenata više u odnosu na republički prosek koji iznosi 24 procenta.

Najveći procenat radi u uslužnim delatnostima, kao što su nega i rekreacija (74%), zatim u oblasti intelektualnih usluga (agencije za konsalting, prevodioci, poreski savetnici i dr., sa 61%), dok su ravnopravne sa muškarcima u oblasti zdravstva (51%) i obrazovanja i vaspitanja (50 %).

Program „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou’’, sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena i ženskog preduzetništva finansira Vlada Švedske, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština i Grad Kragujevac.