InfoFoto: kragujevac.rs

Postavljeni šatori ispred Kovid ambulante u zgradi ATD-a (FOTO)

Autor: InfoKG
15:30 | Petak, 27 08 2021

Zbog najavljenih padavina i povećanog broja pregleda, pripadnici Uprave za vanredne situacije i Vojske Srbije danas su ispred Kovid ambulante u zgradi ATD–a, gde se pregledaju pacijenti sa febrilnim stanjem i respiratornim infekcijama, postavili šatore.

U saradnji sa Štabom za vanredne situacije grada Kragujevca i Vojskom Srbije, postavili smo šatore kako bi zaštitili građane od kiše i hladnijeg vremena u narednim mesecima.

Korona je u zamahu. Svakodnevno se na preglede u Kovid ambulantu javi od 400 do 450 građana i taj broj se ne smanjuje, zbog čega se trudimo da obezbedimo uslove i koliko toliko zaštitimo građane, jer u samoj ambulanti nema dovoljno prostora a postojao bi i veći rizik za infekciju. Sve službe grada dobro sarađuju i rade udruženo dok epidemija traje, a postavljanjem šatora možemo da predupredimo vremenske neprilike”, kazao je direktor Doma zdravlja, dr Vasilije Antić.

Podsetio je da je prošle godine najveći broj pregleda dnevno bio oko 1.000 i da je tada Dom zdravlja za pacijente otvorio ambulantu broj 1 i Zastavinu ambulantu. Tako će biti i ovoga puta ukoliko se broj pregleda bude povećao.

Delta soj korona virusa širi se velikom brzinom, zarazniji je od drugih sojeva, a napada i nevakcinisane i vakcinisane. Veliki je broj pregleda i kod predškolske dece. Strepim da će iduće nedelje kad počne školska godina ovaj broj biti još veći”, rekao je dr Antić.

Naglašava da je odziv Kragujevčana za vakcinaciju dobar i da se dnevno daje od 900 do 1.000 doza vakcina. Od toga se oko 100 građana prvi put vakcinišu, a oko 800 njih prima treću dozu. 

Antić poručuje da je vakcina drugi sloj zaštite, a prvi i neophodni sloj zaštite su epidemiološke mere – maska, pranje ruku i distanca. Apelovao je na građane da u naredne dve nedelje dok rastući broj novozaraženih ne prođe, brinu o svom zdravlju i primenjuju mere, jer kako je istako, ko ne brine, ni naši apeli neće mnogo pomoći.

Galerija slika