Info

Pušten u rad Gradski data centar (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 09 03 2020

Gradski data centar, za koji za “Huawei” opremu Narodna Republika Kina donirala dva miliona dolara, danas je zvanično pušten u rad i nalazi se u dvorištu Bezbednosno-informativne agencije u ulici Save Kovačevića. U Gradskom data centru biće čuvani i smešteni podaci grada Kragujevca, ovdašnjih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada. Nadležni tvrde, da će na ovaj način građani lakše i brže doći do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća i uprava.  

Da će Kragujevac dobiti i Gradski date centar, pored onog državnog čija je izgradnja počela u julu 2019., najavljeno je u maju prošle godine. Kako je tada rečeno, trebalo je da počne sa radom u septembru 2019., ali se čekalo na opremu, koja je baš tog meseca i stigla. Rok za puštanje u rad je potom prolongiran, pa se danas napokon, nakon instaliranja opreme, to i dogodilo.  

Ovo je kruna razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija u Kragujevcu koji ima trajno opredeljenje da se bavi digitalizacijom i razvojem elektronske uprave kao ključnim priortetima Republike Srbije. Projektom je definisana i realizovana izgradnja primarnog i disasterrecovery site –a, komunikacioni sistem i oprema za povezivanje svih organa grada, videokonferencijski sistem, IP telefonija, najsavremeniji sistemi zaštite podataka, backup, virtuelizacija i ostali servisi. Kapaciteti gradskog Data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu kao i ostalim zainteresovanim korisnicima”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.  

Sa svečanog puštanja u rad Gradskog data centar poručeno je da će zahvljajući njemu građani lakše i brže doći do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na brojne šaltere preduzeća i uprava.  

Gradski data centar će omogućiti smeštanje svih baza podataka lokalne samouprave na jednom mestu i njihovo povezivanje sa onim na republičkom nivou. To znači jedan iskorak dalje u razvoju efikasne, ekonomične i transparentne lokalne samouprave. Na primer, građanima je omogućeno da potpuno elektronski, preko portala eUprava, upišu dete preko interneta, bez da idu po izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište ili dokazuju da li su zaposleni. U narednih nekoliko nedelja, povezujući baze podatak Kragujevca sa republičkim, omogućićemo građanima koji žele da izvade svoju karticu za prevoz da ne moraju da budu kuriri i idu od šaltera do šaltera i vade razna uverenja, već je dovoljno samo sa ličnom kartom da odu do JKP “Šumadija” i da završe sve poslove”, kaže direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. 

Za potrebe Gradskog data centra Narodna Republika Kina je donirala dva miliona dolara za nabavku “Huawei” opreme. Tim povodom, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo je prisustvovala svečanoj ceremoniji puštanja u rad Gradskog data centra. 

Kao novi oblik infrastrukture u digitalnom dobu, Gradski data centar posato je centralni živac za pametan grad, a, takođe, veoma važan deo poslovnog okruženja. Drago mi je što je Vlada Narodne Republike Kine mogla malo da pomogne i što jaka kineska preduzeća, poput kompanije “Huawei”, u tome učestvuju i daju svoj doprinos, koristeći svoje svetski vrhunske tehnologije i bogato iskustvo. Zajedničak izgradnja ovog data centra predstavlja jedan dobar početak saradnje Kragujevca sa kineskim partnerima u oblasti digitalizacije i novih tehnologija. Uverena sam da će u budućnosti obe strane imati još više prilika za saradnju u ovoj i drugim oblastima”, izjavila je ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo.   

Podsetimo, u Kragujevcu je u toku izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, za šta je Vlada Republike Srbije opredelila oko 30 miliona evra. Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, gradi se 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta, a u njemu će biti smešteno oko 1.200 rek ormana. Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana na leto.

Galerija slika