Info

Počela izgradnja Data centra - Brnabić: Ovo je istorijski dan za Srbiju (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Sreda, 03 07 2019

U Kragujevcu je danas konačno počela izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine 11.000 kvadratnih metara, u koju će Vlada Republike Srbije uložiti više od 30 miliona evra. Početak izgradnje je označen tako što su kragujevački gimnazijalci i osnovci ubacili papiriće sa željama u kutiju, koju su u rek orman položili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. Plan je da Državni data centar u Kragujevcu počne sa radom za godinu dana.   

Početak izgradnje Državnog data centra u Kragujevcu označen je na nesvakidašnji, simboličan, način. Naime, kragujevački gimnazijalci i osnovci su na papirićima ispisali svoje želje, koje su potom ubacili u kutiju. Nakon toga, premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović položili su kutiju želja u rek orman, u kom se drže mrežna oprema i serveri.

Ovo je istorijski dan u Republici Srbiji, jer ovim obezbeđujemo potpunu bezbednost podataka naših građana. Ovo ćemo uraditi na najmoderniji način i time staviti Srbiju na mapu malobrojnih zemalja koje imaju data centre za čuvanje podataka ovakve vrste. Ova najmodernija infrastruktura će nam omogućiti bržu, efikasniju, bolju i bezbedniju elektronsku upravu i njen dalji razvoj. Mi konačno u Srbiji imamo upravu koja je u službi građana tokom cele godine. Na primer, ukoliko želite da platite porez na imovinu, vi to možete da uradite i subotom u 2 ujutru iz Beograda, Kragujevca, ali isto tako i iz Berlina, Londona, Tokija ili sa bilo koje druge tačke na svetu. Građani ne moraju više da idu na šalter i da čekaju. Isto to važi i za druge usluge. Ovo je ogroman iskorak u daljem pozicioniranju Srbije, kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investicije. Ovo će voditi Srbiju u investicije 21. veka i svi će sada još više obraćati pažnju na našu zemlju i znati da je ovo tehnološki i bezbednosno stabilna i napredna zemlja. Ovo je ono što pokazuje da mi možemo da izgradimo tehnološki najmodernije i najzahtevnije projekte, ovo nas stavlja u sledeću ligu u svakom smislu i kao državu i kao investicionu destinaciju”, rekla je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.  

Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, biće izgrađeno 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta. U Državnom data centru u Kragujevcu biće smešteno oko 1.200 rek ormana. 

“Da li ima boljeg i bezbednijeg mesta za najbitnije državne podatke od srca Šumadija i Srbije. Kragujevac je zadovoljio brojne visoke kriterijume da bi u njemu bio izgrađen Državni data centar. Proglašavanjem izgradnje Državnog data centra u Kragujevcu za projekat od značaja za Republiku Srbiju rešili smo na ovom potezu decenijski problem eksproprijacije. Pošto je grad Republici Srbiji poklonio četiri hektara za Data centar, dobio je još 28 hektara zemljišta bez terete za dalji razvoj ovog dela grada. To je prilika da pored Data centra nikne veliki Tehnološki park ili objekti slične namene. U Kragujevcu će nam direktno biti potrebno 30 visoko stručnih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike. Kada je reč o komericjalnim korisnicima, očekujemo dodatnu potrebu za IT stručnjacima koji bi radili na razvoju i implementaciji cloud sistema. Sve ovo znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji i regionu”, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović. 

Vlada Republike Srbije u izgradnju Data centra u Kragujevcu ulaže 30 miliona evra. Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić na svečanosti je rekao da Državni data centar menja imidž Kragujevca i pozicionira ga na digitalnoj mapi Srbije i regiona. Podsetio je i koje sve projekte država realizuje u našem gradu.

Država, pored Data centra, u Kragujevcu realizuje još važnih projekata. Završena je izgradnja infrastrukture u industrijskoj zoni Sobovica, kao i stanova za mlade naučnike. Grade se stanovi za pripadnike organa snaga bezbednosti, Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, Plata pravde, novi okružni zatvor, a u pripremi su rekonstrukcija Kliničkog centra i Gradske dvorane Šumadija. Očekuje se izgradnja Naučno-tehnološkog parka, novog gradskog stadiona, Opšte bolnice, Gasne elektrane, Severne obilaznice i završetak Petrovačke magistrale. Vrednost svega navedenog je oko pola milijarde evra”, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić i dodao da očekuje da od jeseni počne sa radom i Gradski data centar, kako kaže, lokalna osnova za razvoj pametnog grada.  

Na svečanosti su potpisana tri memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica, koje su na taj način postale prve komercijalne kompanije koje će svoje podatke čuvati u ovom centru.

Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana za godinu dana, kada je planirano i njegovo otvaranje.

Galerija slika