InfoFoto: Milan Nikić

Radnici Fiata primiće pred Novu godinu BONUS na nivou prošlogodišjeg

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 16 12 2020

Radnici kragujevačke fabrike FCA Srbija dobiće pred Novu godinu bonus koji je na nivou prošlogodišnjeg, odnosno 90 odsto od iznosa osnovice za obračun zarade radnika, piše agencija Beta. U Samostalnom sindikatu FCA su za ovu agenciju rekli da će manji iznos primiti samo radnici koji su bili na bolovanjima shodno vremenu provedenom na tom odsustvu.

Zadovoljni smo što je sa poslodavcem postignut dogovor o isplati bonusa bez dodatnog umanjenja u odnosu na 2019. godinu. Budući da smo ove godine imali manji broj radnih dana nego prošle, pretpostavljalo se da može biti odredjen na maksimalno 50 odsto od iznosa osnovice za zarade”, rekao je predsednik sindikata Saša Djordjević.

On je podsetio da su radnici FCA do 2018. primali puni iznos bonusa odnosno 100 odsto od osnovice za obračun zarade, a od 2019. godine je smanjen na 90 odsto.

Djordjević je rekao da je sa poslodavcem prošle sedmice Samostalni sindikat potpisao novi kolektivni ugovor koji će važiti “najmanje tri godine”.

On je ocenio da je “najveći uspeh” uopšte potpisati kolektivni ugovor sa poslodavcem budući da je malo privatnih kompanija u Srbiji u kojima su zaključeni.

U novom kolektivnim ugovoru zadržane su sve bitne stavke iz prethodnog ugovora koji je važio do 11. decembra 2020. godine. To se odnosi, na primer, na regres, topli obrok, korišćenje slobodnih dana”, rekao je Djordjević.

Prema njegovim rečima, u kolektivnom ugovoru se ne pominje broj radnika niti očuvanje radnih mesta, jer su to, kako kaže, pitanja o kojima se odlučuje “u centrali u Torinu“.

U Samostalnom sindikatu su rekli da će ova sedmica biti poslednja radna u ovoj godini i da će radnici otići na kolektivni zimski godišnji odmor, o čemu se očekuje zvanično obaveštenje poslodavca. 

Izvor: Agencija Beta, nacionalni mediji