InfoFoto: Arhiva

Radnici kragujevačkog Fiata u Slovačkoj protiv najavljenih smena od 12 sati

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 01 12 2022

Više od stotinu radnika iz kragujevačkih hala Fiata, koji se nalaze na dvogodišnjem radu u pogonima svetske auto alijanse Stelantis u Trnavi u Slovačkoj, obavešteni su od šefova da će od 1. januara 2023. raditi od ponedeljka do četvrtka u smenama po 12 časova, a da petkom pogoni staju, saznaje N1.

Više smo nego nezadovoljni ovakvom najavom, jer nam to ne odgovara i nije u ugovoru. Mi čekamo zvaničnu potvrdu toga što su nam supervizori preneli. Ako se dese dvanaestočasovne smene, to će izazvati karambol. Moje kolege su većinski protiv uvođenja promena. Tražimo da se država Srbija uključi u rešavanje ove priče, jer je trećinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu“, ističe za N1 radnik Stelantisa, koji je tražio anonimnost.

Na privremenom radu u Slovačkoj su angažovane dve grupe radnika iz Kragujevca. Prva radi u Trnavi na auto trakama dve godine u kontinuitetu, a druga takođe dve godine ukupno, ali rade tri meseca u Slovačkoj, a onda jedan mesec rade u Kragujevcu, pa ponovo u slovačkom gradu Trnava.

U kragujevačke hale Fiata-Stelantisa stigli su roboti za buduću proizvodnju električnih automobila i roboti se sada podešavaju, što je dugotrajan posao. Pripeme teku za serijsku proizvodnju. Proizvodnja automobila pokretanih na električnu energiju krenuće prvo u pogonima Stelantisa u Slovačkoj, a kasnije i u Srbiji.

Dopremljen je i deo preserskih alata iz Slovačke, koji će u Kragujevcu na presama raditi otpreske manje veličine za Citroenov (Stelantis) klasični model vozila C3, pa će se slati na montažu u slovačku Trnavu. Za otpreske i izradu drugih delova automobila C3 će biti uposleno oko 500 radnika Fiata u Kragujevcu, koji su ostali na radu, za razliku od onih koji su uzeli otpremnine ili se zaposlili u drugim firmama. 

Izvor: N1