InfoFoto: Arhiva

Raspada se Kreativni park od pola miliona evra

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 16 04 2018

Kreativni park u Kragujevcu, koji je Fondacija “Dragica Nikolić” uložila pola miliona evra, propao je nakon godinu dana od otvaranja i izgleda kao da nije renoviran decenijama, piše Blic. Lokalna samouprava je raspisala javni poziv za podnošenje ponuda za rekonstrukciju pešačkih staza u parku i van njega. 

Prema pisanju ovog dnevnog lista, po stazama je nemoguće hodati, mreža koja izviruje ispod posutih kamenčića na dečjem igralištu predstavlja opasnost i za mališane i za roditelje, rukohvati na spravama za igranje su zarđali….  

Pojedini delovi Kreativniog parka su potpuno nefunkcionalni. Podloga u parku je urađena od sitnog belog kamena, a imamo fontanu koja je odmah pored stazice u koju deca bacaju te kamenčiće. Problem je što fontana nema prelivni kanal nego su granitne ploče razmaknute dva – tri milimetra, kuda bi voda trebalo da odlazi… Deca bacaju kamenčiće, a mi moramo svaki drugi dan da pomeramo te ploče, od kojih jedna teži oko 40 kilograma, da bismo očistili kanale. Veliki problem imamo sa stazama u parku. One su napravljene veoma brzo, rizla je postavljena na metalnu mrežastu osnovu položenu na tlo. Međutim, ona se iskrivila, te je, slikovito rečeno, cela staza postala reljefasta, kao da talasi izlaze iz podloge”, izjavio je za Blic Marko Pavlović, direktor Ustanove za sport i fizičku kulturu “Park”, pod čijim okriljem funkcioniše Kreativni park. 

Pavlović kaže i da zbog stanja u kakvom su staze roditelji se žale da ne mogu da guraju kolica s bebom, a isti problem imaju i osobe u invalidskim kolicima.   

Kako nisam imao drugih opcija, tražio sam od gradskih čelnika da reše problem i zamene podlogu. Makar stavili i asfalt, ali neka služi svrsi”, rekao je za Blic Pavlović. 

Gradska uprava za investicije uputila je 12. marta ove godine poziv za podnošenje ponuda za usluge zamene podloga na stazama u Kreativnom parku. U prilogu poziva je objašnjeno da se radi o rekonstrukciji pešačkih staza u okviru parka i pristupne staze van njega.  

Podsetimo, Kreativni park svečano je otvoren 11. aprila prošle godine. Smešten je između bazene Ustanove za sport i fizičku kulturu “Park” i Fakulteta inženjerskih nauka i prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara. U izgradnju parka je utrošeno 500.000 evra, a novac je obezbedila Fondacija “Dragica Nikolić” iz donacija. U okviru parka se nalazi igralište za decu do 2 godine, igralište za decu stariju od 2 godine, igralište za seniore, odnosno za bake i deke koji mogu da se rekreiraju dok paze na decu, juniorsko igralište - parkur i prskalište. 

Izvor: Blic