InfoFoto: pixabay.com-ilustracija

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 27 03 2024

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo), piše eKapija.

"Postojeća pruga Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo) je magistralna pruga (E85), jednokolosečna i neelektrificirana. Dozvoljena osovinska masa na deonici pruge Lapovo - Lešak je 20 t/osovini i masa po dužnom metru 7,2 t/m (kategorija C3). Regulisanje saobraćaja vozova na pruzi obavlja se u staničnom (odjavnom) razmaku. Nova pruga je planirana za mešoviti saobraćaj (putnički i teretni) i povezuje pre svega radnu zonu Sobovica sa postojećom prugom br. 109", naglašava se u dokumentaciji.

Kako se ukazuje, projektovana pruga se odvaja sa postojeće magistralne pruge, pre železničke stanice Jovanovac u formi trinagla.

"Odvajanja su predviđena na km 19+777.09 i km 21+350.82. S obzirom na to da iz stanice Jovanovac nije bilo moguće tehnički sprovesti odvajanje nove pruge zbog izvedenih objekata, usvojeno je rešenje odvajanja preko rasputnice koja je locirana ispred stanice Jovanovac – Rasputnica Cvetojevac (na km 21+350.82), projektovanje triangle je omogućilo i direktnu kolosečnu vezu za pravac iz Lapova u okviru rasputnice na km 19+777.09 u skladu sa projektnim zadatkom - navodi se u doumentaciji i dodaje da je na km 13+457.65 predviđena nova stanica, u neposrednoj blizini radne zone Sobovica, koja ima odgovarajuće kolosečne i ostale kapacitete za prijem i otpremu putničkih i teretnih vozova i opsluživanje putnika".

"Takođe, staničnim kolosecima se ostvaruje priključak matičnog industrijskog koloseka za radnu zonu Sobovica i ispitne koloseke", precizira se u dokumentaciji.

Izabrani ponuđač imaće obavezu da obavi usluge za stručni nadzor (FIDIK Inženjer), a radovi koji podležu kontroli za koju će biti zadužen stručni nadzor su izrada projektno-tehničke dokumentacije potrebne za izdavanje građevinske dozvole,izrada projektno-tehničke dokumentacije potrebne za izvođenje radova na nivou projekata za izvođenje i izvođenje radova u skladu sa idejnim projektom i projektom za izvođenje i projektom za građevinsku dozvolu.

Tender za projektovanje i izgradnju ove nove železničke pruge koja će biti duga oko 14 kilometara raspisan je krajem prošle godine.

Ponude se mogu podneti do 30. aprila.

Izvor: eKapija