Info

Razmena iskustava članova REYN mreže Bugarske i Srbije u obrazovanju romske dece

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 19 11 2019

Uokviru studijske posete Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta REYN Bugarska, u Kragujevcu je organizovan okrugli sto pod nazivom “Lokalne politike u oblasti obrazovanja i socijalne inkluzije Roma – iskustva i primeri dobrih obrazovnih praksi i međusektorske saradnje u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece”. 

U okviru Međunarodne REYN mreže na teritoriji Evrope, deluje deset nacionalnih mreža, koje zahvaljujući primeni najnovijih saznanja u oblasti ranog razvoja, svojim aktivnostima doprinose boljem i pravičnijem položaju romske dece. Zalažemo se da sva deca imaju pravo na jednak pristup kvalitetnom vaspitanju i obrazovanju i želja je da se doprinese stvaranju stimulativnog okruženja u kojem će romska deca moći u potpunosti da razviju svoje kapacitete i postanu ravnopravni članovi zajednice.

Cilj ovog susreta je, prema rečima nacionalnih koordinatora REYN Bugarske i Srbije, Ivana Ivanova i Božidara Nikolića, razmena iskustava i upoznavanje gostiju iz Bugarske sa kragujevačkim modelom intersektorske saradnje i uključivanja lokalnih institucija na polju socijalne inkluzije Roma. 

U okviru studijske posete bilo je reči o primerim dobre prakse u Bugarskoj i Srbiji, izazovima u radu, postojećim mehanizmima i servisima podrške u programima ranog razvoja i obrazovanja romske dece.