Info

Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika početkom marta

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 03 02 2022

Završen je tender koji je Gradska uprava za razvoj i investicije Kragujevac raspisala za izradu projekta za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika.

Projektantske kuće pokazale su veliko interesovanje za izradu ovog projekta, sa čijom realizacijom bi trebalo da se krene početkom marta.

Javno preduzeće Urbanizam uradilo je urbanistički projekat za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika i dela pešačke zone, kojim je predviđeno obavezno zadržavanje postojećeg Trga u svojim sadašnjim gabaritima.

Projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika zainteresovane projektanske kuće mogle su da podnesu do 31. januara. Sledi tender za izbor izvođača radova, a početak pripremnih radova planiran je za mart.

Ukidanjem saobraćajnice ispred zgrade Suda, povećava se kapacitet pešačkih komunikacija u ovoj zoni i omogućava se reprezentativni pristup samom objektu.

Zbog pojačanog saobraćaja na pravcu ulice 27. marta, planiran je podzemni pešački prelaz sa platoa ispred Suda ka zgradi Instituta za javno zdravlje.

Izgled postojećeg zelenila nije adekvatan lokaciji, tako da je neophodno izvršiti rekonstrukciju i urediti ga po tipu otvorene zelene javne površine uz obaveznu izradu projekta hortikulturnog uređenja.

Trg Radomira Putnika ima posebno mesto u istoriji Kragujevca. Spomen obeležje vojvodi Radomiru Putniku, delo je vajara Nikole Koke Jankovića, otkriveno je 31. oktobra 1992. godine.

Izvor: RTK