InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Sajam roditeljstva u vrtiću „Ciciban“

Autor: InfoKG
18:00 | Subota, 10 06 2023

U vrtiću „Ciciban“, danas se održava prvi „Sajam roditeljstva“ u okviru koga će više od 20 ustanova koje pružaju pomoć i podršku roditeljima u ranoj fazi razvoja dece predstaviti svoje usluge. Zvaničnom otvaranju Sajma, prisustvovali su Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Sanja Jakovljević, direktorka PU „Đurđevdan“, Milka Simić, direktorka PU „Nada Naumović“, predstavnici Školske uprave..

"Ovaj sajam koji je okupio predstavnike javnih i privatnih predškolskih ustanova, ŠOSO „Vukašin Marković“, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i druge lokalne partnere, uz podršku grada i ministarstva, izraz je zajedničke opredeljenosti da kvalitet društvene brige o deci bude podignut na još jedan viši nivo, građenjem integrisanog odgovora na potrebe dece i porodice u lokalnoj zajednici. Sajam roditeljstva je primer novih načina komunikacije između roditelja i institucija na lokalniom nivou i mesto gde će se, verujem, roditi i širiti novi vidovi saradnje koji će biti u interesu naše dece.  U okviru samog projekta, radi se i na proširenju prostornih kapaciteta kroz izgradnju, dogradnju i adaptaciju objekata predškolskih ustanova širom Srbije" , kazao je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Sajmovi roditeljstva, koji se organizuju širom Srbije su programska aktivnost u okviru treće komponente projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje koji sprovodi Ministarstvo prosvete iz sredstava Svetske banke, od 2019. godine. U okviru jedne od tri komponente istog projekta koja podrazumeva proširenje kapaciteta predškolskih ustanova, u Kragujevcu će biti izgrađen vrtić u naselju Erdeč, kapaciteta do 270 mesta.

"Smatrali smo da je Sajam roditeljstva pravi način da na jednom mestu, ne šetajući od ustanove, do ustanove, od institucije, do institucije, roditelju dobiju informaciju ne samo o tome koja predškolska ustanova najviše odgovara njihovim potrebama  i potrebama dece, već da se posavetuju i sa stručnjacima – socijolozima, psiholozima, zdravstvenim radnicima i drugim stručnim licima koja rade sa decom od najranijeg uzrasta", kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje i najavio da će se osim vrtića u Erdeču, sredstvima iz budžeta grada, graditi još jedan vrtić, u naselju Bubanj, na parceli nekadašnjeg Zelenila, kapaciteta 120 – 140 mesta.

Sanja Jakovljević, direktorka PU „Đurđevdan“ zahvalila se svim partnerskim institucijama koje su uzele učešće na Sajmu roditeljstva. Istakla je da je ova manifestacija dobra prilika da se uspostavi dijalog i ostvari saradnja između institucija i roditelja i na taj način razmene informacije i dođe do novih saznanja koja se tiču dečijeg razvoja.