Info

Savet za zdravlje: "Nema razloga za paniku, iz Kragujevca nijedan uzorak nije pozitivan na koronu"

Autor: InfoKG
16:30 | Četvrtak, 12 03 2020

Grad Kragujevac sprovodi sve mere koje je Vlada Republike Srbije usvojila, a koje imaju za cilj zaštitu stanovništva od korona virusa – COVID 19. Epidemiološka situacija u Kragujevcu je stabilna, od devet uzoraka iz Kragujevca analiziranih na Torlaku nijedan nije pozitivan, rečeno je na današnjem, vanrednom zasedanju Saveta za zdravlje.

Institut za javno zdravlje Kragujevac, kao jedan od četiri zdravstvena stuba u Srbiji, timski radi sa svim zdravstvenim ustanovama u gradu, tako da nema mesta panici – rečeno je na vanrednoj sednici Saveta za zdravlje grada Kragujevca koji je sazvan povodom aktuelne epidemiološke situacije kako bi se razmenile informacije i proverilo da li je sistem spreman da odgovori na epidemiju.

Najvažnija preporuka članova Saveta za zdravlje je da se prate uputstva nadležnih organa i da se pojačaju mere higijene kako bi epidemiološki put stavili pod kontrolu.

Svi koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, ne treba da odlaze kod lekara kako ostale sugrađane ne bi izlagali potencijalnim rizicima, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu Instituta za javno zdravlje na broj telefona 065/8776914, istakao je direktor Dragan Vasiljević. Naš epidemilog zatim vodi pacijenta kroz situaciju tako što procenjuje da li je potrebna izolacija i uzimanje brisa.

Politika je sada predala dirigentsku palicu struci. Mi smo samo donosioci odluka u skladu sa savetima koje dobijamo od struke, istakao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Najvažnije je da nema razloga za paniku, imamo devet analiziranih slučajeva sa sumnjom, svih devet je negativno, znači još uvek nemamo registrovan korona virus u Kragujevcu. Imamo dovoljno zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje, dovoljno robe u prodavnicama i to je najvažnije da građani znaju u ovom trenutku. Potrebno je da se ponašamo u skladu sa savetima lekara, da budemo odgovorni i prema sebi i prema drugima,  da slušamo instrukcije referentnih republičkih institucija. Sve zdravstvene ustanove u Kragujevcu su potpuno spremne i postupaju po tačno utvrđenoj proceduri resornog ministarstva, svi su obučeni i spremni da reaguju ukoliko bude potrebe za tim.

O svim koracima građani će biti blagovremeno obavešteni, tako da nema potrebe da samostalno donosimo bilo kakve odluke. Ako nemamo poverenje u državu, u koga ćemo onda imati poverenje u ovom trenutku, poručio je Nikolić.