InfoFoto: Printscreen - RTS - Arhiva

Sazdanović za InfoKG: Kragujevac dobija dva skenera i tri rendgena, uskoro stiže još najsavremije opreme

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 31 03 2022

Kragujevački Univerzitetski klinički centar dobiće dva najsavremenija CT skener i tri digitalna rendgen aparata, najrenomiranijih svetskih proizvođača, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović. Dodao je da se instaliranje nove opreme u ovoj kragujevačkoj zdravstvenoj ustanovi očekuje za tri do četiri meseca i da legendarni Tošiba skener posle 19 godina rada odlazi u zasluženu penziju. 

Ministarstvo zdravlja zaključilo je ugovor sa Svetskom bankom za nabavku 190 najsavremenijih CT skenera i digitalnih rendgen aparata u vrednosti blizu 48 miliona evra za 167 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Od toga, kako je za InfoKG izjavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović, Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu dobiće ukupno pet aparata. 

Reč je o dva najmodernija CT skenera i tri digitalna rendgen aparata, od kojih su dva stacionarna, a jedan mobilini.  Na ovaj način će legendarni skener Tošiba u kragujevačkom Univerzitetskom klliničkom centru posle 19 godina rada otići u zasluženu penziju“, kaže za InfoKG Sazdanović.

Prema njegovim rečima, prostor za novu opremu u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac je odavno pripremljen, a njena instalacija očekuje se u naredna tri do četiri meseca. 

Sazdanović kaže i da tu nije kraj kada je reč o novoj savremenoj opremi za kragujevački Univerzitetski centar.

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Svetskom bankom će za UKC Kragujevac u narednom periodu nabaviti i jednu nuklearnu magnetnu rezonancu i dva najsavermenija ultrazvučna aparata“, dodaje Sazadanović.

Zaključuje da će na ovaj način Univerzitetski klinički centar Kragujevac u potpunosti kompletirati najsaveremeniju dijagnostičku opremu. Naglašava i da će najveću korist od ove opreme imati građani Kragujevca, Šumadije i Srbije, gde praktično, kako kaže, više neće postojati liste čekanja za pregled.