InfoFoto: Printscreen/RTS

Sazdanović: Zbog neodgovornog ponašanja povećan broj zaraženih, budimo disciplinovani inače nam nikada neće biti bolјe

Autor: InfoKG
13:15 | Četvrtak, 30 07 2020

Sa ovakvom nedisciplinom ne može nam biti bolјe, upozorio je direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović. Klinička slika pacijenata sa Korona virusom je mnogo teža sada nego što je bila na proleće, a pred nama je i treći talas koji se očekuje na jesen, rekao je Sazdanović za RTS.

"Kao posledica neodgovornog ponašanja došlo je do povećanja broja mlade populacije među zaraženim, a virus se zatim horizontalno širi u porodici od tinejdžera preko njihovih roditelјa do najstarijih", naveo je Predrag Sazdanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njegovim rečima pacijenti često brzo od stabilnog stanja tokom dana prelazili na intezivnu negu.

"Imamo dovolјan broj respiratora, ali se i duplirao broj lјudi na njima u odnosu na proleće", rekao je Sazdanović.

Direktor KC Kragujevca smatra da inspekcija mora da budu prisutni, a oni koji nemaju simptome, a pozitivni su na kovid-19 ne smeju da izlaze napolјe.

"Izuzetno je neodgovorno da samo zato što nemaju simptome izlaze napolјe jer se virus tako najlakše širi. Karakteristično je za naše lјudi da čim je situacija bolјa oni su nedisciplinovani. Ovde nema rešenja, osim lične odgovornosti prema sebi i prema drugima", istakao je Sazdanović.

Na pitanje kada se može očekivati bolјa situacija sa Korona virusom doktor Sazdanović je ponovio da sa ovakvom nedisciplinom to ne može da se desi.

"Manimo se ćorava posla, situacija neće biti bolјa dok god se ne pronađe vakcina, a do tada moramo da budemo disciplinovani i odgovorni", naglasio je Sazdanović za RTS.

Izvor: RTS