InfoFoto: Klinički centar Kragujevac

Sazdanović za InfoKG: Kineski i ruski stručnjaci zaključili da je u KC Kragujevac borba protiv Korona virusa na svetskom nivou

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Četvrtak, 09 04 2020

U Kliničkom centru Kragujevac su epidemiološke mere zaštite i prevencije, kao i lečenje pacijenata zaraženih Korona virusom na vrhunskom svetskom nivou. To je zaključak kineskih i ruskih stručnjaka koji su u proteklom peirodu posetili ovu zdravstvenu ustanovu, izjavio je za InfoKG, v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra, Predrag Sazdanović. Naglasio je i da ova zdravstvena ustanova za sada ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, tačnije oko 250 kreveta opredeljenih za lečenje pacijenata zaraženih Korona virusom iz šest okruga, kao i da je dobro opremljena zaštitnom opremom i aparatima, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije.   

Od kada je Korona virus stigao u Srbiju, pa i u Kragujevac, ovdašnji Klinički centar je odmah napravio reorganizaciju i adaptacijom postojećih prostorija je formirao COVID centar i dva Korona centra, koji su namenjeni za lečenje pacijenata zaraženih ovim virusom sa ukupnim smeštajnim kapacitetom od 250 kreveta. Oni su namenjeni za lečenje pacijenata zaražernih Korona virusom sa šireg područja centralne Srbije, tačnije iz šest okruga, šumadijskog, pomoravskog, moravičkog, raškog, rasinskog i zlatiborskog.  

COVID centar raspolaže sa oko 200 kreveta, a čini ga Infektivna i klinike za psihijatriju, rehabilitaciju i pulmologiju. Korona centar 1 je na prostoru bivšeg Urgentnog centra, a Korona centar 2 se nalazi na Klinici za pulmologiju, a ukupna kapacitet im je 52 kreveta namenjenih pacijentima zaraženih virusom COVID-19 sa težom kliničkom slikom, koji zahtevaju intenzivnu terapiju. 

Pored toga, u krugu Kliničkog centra Kragujevac pre desetak dana postavljeni su i šatori za epidemiološku trijažu. Namenjeni su za prihvat većeg broja pacijenata sa temperaturom, udruženom sa simptomima respiratornih infekcija ili nekom drugom bolešću, kako bi se sprečio "ulazak" virusa COVID-19 u Klinički centar, odnosno mešanje potencijalno obolelih sa drugim pacijentima. 

Potvrda da je u borbi portiv virusa COVID-19 sve dobro organizovano u Kliničkom centru Kragujevac stigla je i od kineskih i ruskih stručnjaka. To je izjavio za InfoKG v.d. direktora ove zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović. Naime, kako bi pružili pomoć i dali savete u brobi protiv Korona virusa, oni su u okviru posete Srbiji, boravili i u kragujevačkom Kliničkom centru. 

Kolege iz Kine i Rusije bile su u proteklom periodu u dve odvojene posete, i nezavisno su zaključile da nema potrebe da više borave u Kliničkom centru Kragujevac budući da su epidemiološke mere zaštite i prevencije i lečenje pacijenata zaraženih Korona virusom na vrhunskom svetskom nivou. Posebno su bile zadovoljne kolege iz Rusije, koje su imale prethodno iskustvo iz drugih zemalja. Ruski stručnjaci su radili paralelno sa kragujevačkim doktorima i tehničarima i nakon toga su doneli takav zaključak. Konstatovali su i da je naše osoblje u potpunosti opremljeno zaštitnom opremom koja se koristi prilikom kontakta sa pacijentima zaraženim Korona virusom, a prvenstveno u jedinicama intezivnog lečenja”, izjavio je za InfoKG v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović.  

Kada je reč o opremanju COVID i Korona centara u Kliničkom centru Kragujevac, Sazdanović kaže da im je Vlada Republike Srbije pre dva dana isporučila i dodatnu opremu za jedinice intenzivnog lečenja, tačnije respiratore, monitore i infuzione pumpe. Naglasio je i da je na ovaj način u prethodne tri nedelje dupliran broj respiratora u Kliničkom centru Kragujevac. Dodao je i da su zaposleni medicinski radnici opremljeni vrhunskom zaštitnom opremom i dobro motivisani da rade. 

S obzirom na to da je, kako Sazdanović kaže, epidemiološka situacija u šest regiona koje pokriva Klinički centar Kragujevac stabilna, a računajući i procenu rizika, broj od oko 250 kreveta za pacijente zaražene ovim virusom je za sada zadovoljavajući. Objašnjava da je to zapravo četvrtina ukupnih kapaciteta ove zdravstvene ustanove, kao i da se preostali deo koristi za zdravstvenu zaštitu drugih pacijenata.

Galerija slika