InfoFoto: Printscreen - RTK - Arhiva

Sindikat: Nemamo potvrdu da su radnicima u Slovačkoj najavljene smene od 12 sati

Autor: InfoKG
13:07 | Petak, 02 12 2022

U Samostalnom sindikatu Fiata rekli su da nemaju potvrdu informacije da je radnicima iz Kragujevca, koji su radno angažovani u Stelantisovoj fabrici u Slovačkoj, najavljen smenski rad od po 12 časova, počev od 1. januara 2023, piše Agencija Beta, a prenose mediji. 

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da je o tome saznao iz medija. 

Kako je juče javio dopisnik N1, pozivajući se na anonimni izvor, više od 100 radnika iz kragujevačkih hala Fiata, koji se nalaze na dvogodišnjem radu u pogonima svetske auto alijanse Stelantis u Trnavi, u Slovačkoj, obavešteni su od šefova da će od 1. januara 2023. raditi od ponedeljka do četvrtka u smenama po 12 časova, a da petkom pogoni staju.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata fabrike Fiat u Kragujevcu, formalno gledano ovi radnici su tokom angažovanja u Slovačkoj „nevidljivi“ za fabriku u Kragujevcu, jer imaju saglasnost poslodavca za dvogodišnje neplaćeno odsustvo.

Dodao je da oni „ne postoje“ ni za domaće tržište rada, a ne plaćaju ni članarinu fabričkom sindikatu.

Oni se naravno nisu svojom voljom našli u takvom sistemu i zato ih nećemo ostaviti bez podrške. Najpre ćemo stupiti u kontakt sa njima da vidimo kakva je tačno informacija iz fabrike u Slovačkoj“, rekao je Đorđević.

On je naveo da je prva grupa radnika koja je otišla u Slovačku, po sistemu „tri plus jedan“, već odradila prva tri meseca, a iskoristila je i dolazak kući na mesec dana.

Oni su se, kazao je Đorđević, prekjuče vratili u Slovačku, dok se dolazak druge grupe radnika u Kragujevac posle tromesečnog rada očekuje za dve nedelje.

Đorđević je naveo da je svih oko 500 radnika, koji su posle proglašenja tehnološkog viška ostali na svojim radnim mestima u Kragujevcu, angažovano uobičajeno od ponedeljka do petka.

Nije bilo plaćenog odsustva i svi zaposleni primaju pune zarade.

Kako je naveo, u skladu sa tim, radnici u kragujevačkoj fabrici su u novembru primili 100 odsto zarade za oktobar.

Đorđević je potvrdio da je u fabriku stigao deo opreme za proizvodnju električnog vozila, koja je ranije najavljena za 2024.

Prema njegovim rečima, očekuje se da dopremanje nove opreme bude nastavljeno.

Kazao je da montaža te opreme još nije počela, a imajući u vidu iskustvo sa onom za proizvodnju fijata 500 L, verovatno će, kako je naveo, najveći deo posla oko instaliranja obaviti italijanske firme. 

Izvor: Agencija Beta, mediji