Info

Srbija dobila novu Skupštinu, evo kada će Kragujevac

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Utorak, 04 08 2020

U Skupštini Srbije juče su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika, među kojima je četvoro iz Kragujevac, čime je zvanično konstituisan novi saziv republičkog parlamenta. U Kragujevcu će konstitutivna sednica lokalnog parlamenta biti održana 19. avgusta.

Poslovnikom je predviđeno da se na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta obrazuje Verifikacioni odbor i Komisija za izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada. Liste koje su prešle cenzus i učestvovaće u radu paralmenta dostavile su predloge kandidata iz redova svojih odbornika koji će biti članovi ovih tela. 

Na dnevnom redu konstitutivne sednice biće i Izveštaj Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Kragujevca održanim 21. i 28. juna, izbor članova Verifikacione komisije, predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, postavljanje sekretara Skupštine grada i njegovog zamenika, kao i donošenje Odluke o potvrđivanju mandata odbornika i davanje svečane izjave.

Inače, u radu budućeg saziva gradskog parlamenta učestvovaće sedam koalicija, partija i pokreta i to sa Izborne lista Aleksandar Vučić – Za našu decu  – 46 odbornika, Izborne liste Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu (ZS,SPO i BS) 17 odbornika, Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park – četiri odbornika, lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma – devet odbornika, Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije) – tri odbornika, lista 300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić – pet odbornika  i Kragujevačka priča i tolerancija – Boris Kovačević Šuma –  tri odbornika. 

Kada je reč o novom sazivu Skupštine Srbije, među poslanicima nalazi se i četvoro Kragujevčana, a to su Goran Kovačević iz Srpske napredne stranke, Danijela Veljović iz Socijaldemokratske partije Srbije, Milan Urošević iz Srpskog pokreta obnove i Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije.