Info

STARI KRAGUJEVAC - Kafana "Paligorić"

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 06 06 2021

Na onome mestu Karađorđeve ulice gde se ona račva u dve ulice: Vojvode Putnika i Vojvode Mišića (ranije Beogradska i Jovanova) podigao je sredinom 19. veka Cincarin Rista Paligorić kafanu. Doseljen iz Malovišta, kao i svi Cincari, rano se odao trgovini i "mehandžijskom" poslu. Kako je bio običaj da se ugostiteljskim objektima daju imena po njihovim vlasnicima, zvali su Kragujevčani ovu kafanu "Psligorić", a vremenom se i čitav kraj naseljenika iz okolnih sela počeo nazivati "oko Paligorića".

"Paligorić" je od svoga osnivanja važio za gurmansku i meraklijsku kafanu. Kada je kafanu preuzeo Mihailo Paligorić, razvio je posao, i svojom umešnošću nudio gostima specijalitete spravljene na majstorski način. U drugoj polovini 19. veka imao je pune ruke posla u vreme konjičkih takmičenja, koja su održavana na hipodromu Mihailovac (Vašarište).

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U ovoj kafani održane su 1898. godine dve konferencije na kojima je doneta odluka o osnivanju "Kragujevačkog radničkog društva". Od ranih jutarnjih časova do kasno u noć kafana je bila puna raznorodnog sveta. Udaljena od centra varoši, bila je idealno mesto za bezbrižne razgovore. Mnoge ugledne ličnosti koje su tih godina dolazile u varoš, svraćale su na bogat mezetluk. Jelovnik je bio raznovrstan. Od sarmi, mućkalica i đuveča, preko jela sa roštilja, specijaliteta od ribe i gibanica, sve se to nudilo gostima.

"Paligorić" je u prošlosti važio, a i danas važi, za takvu kafanu gde se služe takva jela i pića da se čovek ne bi postideo da ih iznese "pred kuma". Kafana je između dva rata bila sastajalište raznih staleških organizacija i društava. U njoj su organizovane svadbe, zabave i lovačke večeri. Posle rata je nacionalizovana.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović