InfoFoto: ilustracija

STARI KRAGUJEVAC: Prigradska naselja - MALE PČELICE

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 12 07 2020

Naselje je nastalo u vreme Prvog srpskog ustanka, kada su se na mesto zvano Kobiljača (gde su bile konjušnice turskog spahije iz Kragujevca) naselila tri roda: Dimitrijevići, Tadići i Savići. Novim doseljavanjem još 9 rodova sa leve strane Divostrinskog potoka na mestu Klakura, prozvale su se ove dve mahale Male Pčelice. Ime je izvedeno od reči pčelanik (trmčanik), gde su prema narodnom predanju bili pčelinjaci nekog turskog spahije iz Kragujevca, pa se mesto nazivalo Plečica. Kasnije je mestu dodat atribut Mala da bi se razlikovalo od mesta istog imena u Levačkom srezu koje je dobilo atribut Velike (Pčelice). 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Selo se iz godine u godinu povećavalo novim doseljavanjima. U prvom ustanku naselili su ga ovi rodovi: Alempijevići iz Novog Pazara, Dabeževići iz Novog Pazara, Jovanovići iz Sjenice, Matovići iz Novog Pazara, Matorčevići iz Starog Vlaha, Trćani iz Smiljevca, Kostići iz Starog Vlaha, Stanići iz Peći (1819). Kasnije doseljavanje u Male Pčelice prošlo je ovako: Milovanovići su se doselili 1852. godine iz Toponice (Gruža), Stevanovići 1855. iz Vučkovice (Gruža), Pantovići iz Ratina, Markovići 1863. iz Kutlova, Aćimovići 1871. (nepoznato poreklo), Đorđevići iz Vranja 1875, Simići iz Dragobraće 1884, Ristići 1860, Živanovići iz Cerovca 1898. i Veljkovići iz Drače 1899. godine.

Selo Male Pčelice služilo se izvorima žive vode. U selu je bilo pet bunara: Bunar kod Jasena, Česma i Bubanj i dva bunara u Klakuri. Seosko groblje je na brdu usred sela, između obe mahale. Danas su Male Pčelice doseljavanjem i izgradnjom modernih kuća za stanovanje lepo urbano naselje.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović