Info

STARI KRAGUJEVAC: Prigradska naselja - TRMBAS

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 05 07 2020

Od svih naselja koja gravitiraju Kragujevcu, Trmbas je najbogatiji živom vodom, koja po kvalitetu zauzima prvo mesto u Šumadiji.

Novijim istraživanjima utvrđeno je da je prvo trmbaško naselje bilo na Selištu, povrh današnjeg Starog sela, na temenu Kosice. Radi ušoravanja sela, po naredbi kneza Miloša, naselje se premestilo u Donju malu.

Kako se tako sašoreno selo nije dugo moglo održati, počeli su stanovnici da se vraćaju u Staro selo, a neki ostaju sve do danas, pa Trmbas i danas ima tri dela: Staro selo, Srednja mala i Orašani (pod samim Žeželjem). Trmbas se prostire na obema stranama Trmbaškog potoka.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Po svemu sudeći, naselje je nastalo u vreme Druge seobe (oko 1750.). U osnivačke rodove ubrajaju se porodice Đerić i Matić. Trmbas je naseljen iz sedam oblasti.

U selu ima dosta starina. To su: Grobljište, Crkvina i Selište.

Na mstu Crkvine, koje se nalazi između Srednje male i Orašana, raspoznavali su se dugo tragovi neke crkve (po čemu se ovo mesto i prozvalo). Tu su se dugo držale molitve za mladence. Moguće je da ova crkva potiče iz srednjeg veka.

U selu ima nekoliko česmi. Od njih se isticala Trmbaška česma. Još su poznate Kamena česma, Ajdučica, Bunar, Kapavac, Stubline. U Orašanima postoji Bunar (Vasiljevski izvor).

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović