Info

Šumadija ostvarila najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji u prvih 7 meseci

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 21 09 2020

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2020. godine iznosila je oko 1,051 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 623,6 miliona evra. Privreda Šumadijskog okruga je, regionalno posmatrano, u ovom periodu ostvarila najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji u iznosu većem od 195 miliona evra. 

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, cevi i creva od plastičnih masa, delovi šinskih vozila, nameštaj, delovi i pribor za motorna vozila.

Značajan rast izvoza ostvaren je kod izvoza elektronski integrisanih kola i delova za šinska vozila. 

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih sedam meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 87 zemalja sveta. Najviše se  izvozilo na  tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 29% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Slovačke, Poljske, Češke, Nemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Značajan rast izvoza je ostvaren na tržište Mađarske i Poljske.

Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje, Nemačke, Poljske, Kine, Mađarske, Turske, Rumunije, Češke.

Najveći spoljno- trgovinski suficit privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Češkom.