Info

Sve više potrošača zna svoja prava, ono što ne znaju, njima na štetu

Autor: Jovana Mladenović
12:31 | Utorak, 30 05 2017

Sve veći broj potrošača u Srbiji zna svoja prava i kako ispravno postupiti prilikom reklamacija, ali i dalje treba raditi na edukaciji. Kupci uglavnom znaju kome da se obrate, ali još uvek ne znaju rokove u kojima prodavac mora da reši problem, i to uglavnom ide njima na štetu. Najviše se žale na usluge mobilnih operatera, račune za gas i struju, bankarske usluge, obuću, kućne aparate.

To je pokazala je anketa koju je sprovela Organizacija potrošača Kragujevca u okviru projekata "Savetovalište za potrošače za Šumadiju i Zapadnu Srbiju".

Kako je navedeno u saopštenju te organizacije, od oko 2.500 ispitanika, oko 80 odsto njih je znalo da se u slučaju reklamacije prvo treba obratiti prodavcu, dok bi po oko pet njih otišlo u tržišnu inspekciju i organizacije potrošača, a zanemarljivih tri odsto anketiranih se izjasnilo da ne bi preduzelo ništa oko reklamacije.

Skoro četvrtina ispitanika je znala da je u roku od dve godine moguće uložiti prigovor na kupljenu robu ili izvršenu uslugu, dok se trećina anketiranih izjasnila da je taj rok šest meseci što je, kako je navedeno, posledica nedovoljne informisanosti potrošača i takvog pristupanja trgovaca, jer još uvek na tržištu Srbije ima trgovaca koji pri kupovini saopštavaju potrošačima da čuvaju račune šest meseci jer u tom roku imaju pravo na reklamaciju, a to predstavlja grubo kršenje osnovnih potrošačkih prava.

Anketa je pokazala i da potrošači nemaju dovoljno znanja i o roku u kome prodavac mora da odgovori na podnetu reklamaciju, odnosno više od trećine anketiranih smatra da je to 15 dana, a tek nešto više od petine ispitanih je znalo tačan odgovor da je to osam dana.

Poražavajuće je, kako u saopštenju naglašava Organizacija potrošača Kragujevca, i podatak da 189 anketiranih smatra da od prodavaca zavisi rok u kome prodavac treba da odgovori na reklamaciju, kao i da 324 njih ne zna tačan odgovor, što zajedno čini oko 20 odsto anketiranih.

Anketa je pokazala i da su po broju reklamacija i dalje na prvom mestu obuća i odeća, zatim bela tehnika i kućni aparati, kao i mobilni telefoni.

Kod usluga, mobilna telefonija predstavlja ubedljivo najveći problem po mišljenju većine anketiranih, dok su takođe značajne i reklamacije na električnu energiju i gas, kao i bankarske usluge.

Od 2.502 anketirana potrošača u Srbiji, kada je reč o ličnom iskustvu, kako je saopšteno njih 1.728 je označilo loš kvalitet robe kao glavni problem, dok su visoke cene problem za više od 60 odsto njih (1.521), dok se za loš kvalitet usluga odlučilo 1.203 potrošača.

Čak 1.289 smatra kako su zakonska prava teško ostvariva, čemu možemo dodati i 1.067 onih koji smatraju da prodavci ne poštuju potrošače u dovoljnoj meri.

Među anketiranima oko 60 odsto su bile žene, a od ukupnog broja anketiranih najviše je bilo onih između 26 i 40 godina starosti (56 odsto) i sa srednjom stručnom spremom (40 odsto).