InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - TV B92

U Kragujevcu i dalje najviše reklamacija na obuću

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 13 05 2021

Obuća, mobilni telefoni, bela tehnika - najčešće su stvari na koje potrošači ulažu reklamacije. To pokazuju podaci kragujevačkog ogranka Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kom se u prva četiri meseca ove godine za pomoć obratilo oko 1.200 građana Šumadije i Zapadne Srbije. Od tog broja oko 450 iz Kragujevca.  

Kada se roba koju kupimo pokvari ili odlepi, a prodavac nam ne uvaži reklamaciju, za pomoć se možemo obratiti Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije. U kragujevačkom ogranku ove organizacije kažu da su im se potrošači najčešće javljali zbog neuvažanja reklamacije na obuću, a potom i na mobilne telefone i belu tehniku. 

Kragujevački proizvođač obuće i trgovac, Milorad Pantović kaže da za 25 godina rada gotovo da nije imao problema sa kupcima oko reklamacija. 

Tokom dugogodišnjeg rada, iako je bilo reklamacija, rešavali smo vraćali smo robu proizvođaču, čeka se njegov odgovor i u većini slučajeva se izlazi u susret potrošaču. Mi smo tu zbog potrošača“, rekao je Pantović.  

U kragujevačkom ogranku Nacionalne organizacije potrošača Srbije kažu da u većini slučajeva reše prigovore građana koji im se obrate za pomoć. 

Gde god postoji pravni osnov mi možemo da posredujemo, tako što objasnimo prodavcu, koje su zakonske obaveze i šta je što on mora da uradi. Ne samo zbog zakona i zaprećenih kazni, nego zbog poverenja prema potrošaču. Mi kao potrošači treba da se vratimo, imamo svoje omiljene radnje, prodavnice, zanatske radionice i uvek je to poverenje ključno“, izjavio je predsednik ogranka NOPS-a za Kragujevac, Zoran Nikolić. 

Iz kragujevačkog ogranka Nacionalne organizacije potrošača Srbije naglašavaju da je najbitnije da građani prilikom kupovine nekog proizvoda obavezno pročitaju deklaraciju ili uputstvo za upotrebu i montažu. Na taj način, kako kažu, pravilno će održavati i koristiti kupljeni proizvod, a iako dođe do problema oko neuvažavanja reklamacije, on će lakše biti rešen.