InfoFoto: Radio 34

“Tragovi prošlosti” na “Radiju 34”

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 16 06 2023

Prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” pokrenula je jednočasovnu emisiju pod nazivom “Tragovi prošlosti”, sa ciljem unapređenja nivoa znanja mladih, kao i ostalih građana, o značaju kulturno-istorijskog nasleđa i podizanju svesti o važnosti očuvanja i zaštite spomenika kulture. Serijal, koji je finanasijski podržao grad Kragujevac, sastoji se od 10 emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima govoriti o ovoj temi. Emisiju “Tragovi prošlosti” možete slušati svakog četvrtka od 12 časova na 88,9 MHz. 

Po mnogo čemu Kragujevac možemo nazvati “prvim u Srbiji” – bio je prva prestonica moderne srpske države, u njemu su osnovane: Prva gimnazija u Srbiji kao i Licej, 1838, preteča Univerziteta u Beogradu, prvi sud, prvo pozorište, prve novine, prvo industrijsko preduzeće, muzička formacija, prva apoteka, galerija slika, muzej, biblioteka…Zbog svega toga je prva privatna radio stanica u Srbiji, otvorena baš u Kragujevcu “Radio 34” odlučila da pokrene projekat “Tragovi prošlosti”.  

Svrha projekta „Tragovi prošlosti“ je da mladima, kao i široj društvenoj zajednici ukaže na značaj kulturnog nasleđa, kao i na važnosti poštovanja i zaštite kulturnih vrednosti, a sve u cilju očuvanja spomenika kulture.

Želja nam je da kroz emitovanje 10 jednočasovnih edukativno-informativnih emisija o kulturno-istorijskim spomenicima, doprinesemo unapređenju znanja kod mladih, kao i široj društvenoj zajednici o istoriji grada, merama poštovanja i zaštite spomenika kulture i jačanju sveti o značaju očuvanja kulturnog nasleđa. U emisijama će se obrađivati spomenici kulture nastali krajem XIX i početkom XX veka. Konkretno tri najznačajnije kulturno istorijske celine u Kragujevcu, a to su kompleks Milošev venac, Knežev arsenal i Spomen park ‘Kragujevački oktobar’”, rekla je koordinator projekta i vlasnica Radija 34, Marija Urošević.  

Emisija je na programu Radija 34 svakog četvrtka od 12 časova, a možete je slušati na 88,9 MHz. Gost prve emisije bio je Petar Demić istoričar iz kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Emisija “Tragovi prošlosti” je zapravo projekat koji realizuje prva privatna radio stanica u Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku grada Kragujevca.