InfoFoto: Radio 34

Uspešno realizovan projekat “Tvoje rodno pravo” na Radiju 34 (FOTO)

Autor: InfoKG
13:30 | Utorak, 05 12 2023

Prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” uspešno je realizovala projekat “Tvoje rodno pravo”, uz finanasijsku podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, sa ciljem unapređenja položaja žena u društvu i njihovom ohrabrivanju, promovisanja poštovanja ljudskih prava, zakonske regulative i zaštite od diskriminacije. Projekat se sastojao od osam jednočanosvnih emisija u okviru kojih je voditeljka Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima govorila o ovoj temi. 

U cilju unapređenja položaja žena u društvu i njihovom ohrabrivanju, promovisanja poštovanja ljudskih prava, zakonske regulative i zaštite od diskriminacije, prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” uspešno je realizovala projekat “Tvoje rodno pravo”.

Ciljna grupa su bile žene, mlade devojke i svi građani koji, kako poručuju sa “Radija 34”, ne žele da i dalje socijalno-ekonomski status žena bude u znatno gorem položaju u odnosu na muškarce, kao i da više ne postoji duboki jaz između proklamovanih principa i prakse u svakodnevnom životu. 

Projekat „Tvoje rodno pravo“ imao je za cilj i da unapredi informisanost žena i građana Kragujevca o značaju rodne ravnopravnosti, ojača svest o neravnopravnom položaju žena u društvu, negativnim posledicama diskriminacije na osnovu pola, razbije stereotipe i predrasude o muško-ženskim ulogama u društvu, podigne nivo znanja o merama i aktivnostima koje će omogućiti unapređenje položaja žena u društvu, kao i o njihovim pravima propisana novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i da osnaži ženske inicijative. 

“Rodna ravnopravnost je važna, jer predstavlja jedan od ključnih preduslova za uspostavljanje demokratije, poštovanja ljudskih prava, postizanje socijalnog mira i pravde, ekonomskog prosperiteta, održivog razvoja društva i unapređenje društvenih odnosa. Iako se promena događa u poređenju na protekle godine, rezultati govore da se događa veoma sporo. Prema sprovdenim istraživanjima Srbiji je potrebno 59 godina da bi ostvarla punu rodnu ravnopravnost, pod uslovom da se promene dešavaju istim tempom kao i do sada. Informisanje o rodnoj ravnopravnosti je ključno za stvaranje inkluzivnog i pravednog društva u kojem svako ima jednake mogućnosti i prava, bez obzira na pol. Promovisanjem značaja rodne ravnopravnosti, kao i zakona i politike rodne ravnopravnosti se mogu razbiti stereotipi o rodnim ulogama, osigurati zaštita od diskriminacije i nasilja i ojačati svest o značaju jednakosti polova. Obzirom da mediji imaju odlučujući uticaj na formiranje javnog mnjenja, informisanjem možemo pružiti sve potrebne informacije ženama svih starosnih grupa, kao i mladim devojkama o njihovim pravima, alatima i strategijama koje im mogu koristiti da se izbore za svoja prava i ravnopravnost u privatnom i radnom okruženju, kao i široj javnosti o tome kako stereotipi i rodne uloge utiču na muškarce i žene i na celokupnu društvenu zajednicu”, rekla je koordinator projekta i vlasnica Radija 34, Marija Urošević. 

Gosti informativno-edukativnih emisija na Radiju 34 bili su predstavnici Skupštine grada za rodnu ravnopravnost i ljudska i manjinska prava, Nacionalne službe za zapošljavanje, Nevladine organizacije “Oaza sigurnosti”, Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica”, Udruženja “Putokaz”, Srpsko-romskog udruženja, kao i žena žrtva diskriminacije. 

Emisija “Tvoje rodno pravo” je zapravo projekat koji je realizovala prva privatna radio stanica u Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Sa “Radija 34” poručuju da stavovi koji su izneti u podržanom medijskom projektu, odnosno emisijama, nužno nisu izražavali stavove organa koji je dodelio sredstva.

Galerija slika