InfoFoto: Radio 34

“Tvoje rodno pravo” na “Radiju 34”

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 13 10 2023

Prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” pokrenula je jednočasovnu emisiju pod nazivom “Tvoje rodno pravo”, sa ciljem unapređenja položaja žena u društvu i njihovom ohrabrivanju, promovisanja poštovanja ljudskih prava, zakonske regulative i zaštite od diskriminacije. Serijal, koji je finanasijski podržalo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, sastoji se od osam emisija u okviru kojih će voditelj Nataša Paunović sa gostima, stručnim licima govoriti o ovoj temi. Emisiju “Tvoje rodno pravo” možete slušati svakog četvrtka od 12 časova na 88,9 MHz.  

U cilju unapređenja položaja žena u društvu i njihovom ohrabrivanju, promovisanja poštovanja ljudskih prava, zakonske regulative i zaštite od diskriminacije, prva privatna radio stanica u Srbiji “Radio 34” pokrenula je projekat “Tvoje rodno pravo”.

Ciljna grupa su žene, mlade devojke i svi građani koji, kako poručuju sa “Radija 34”, ne žele da i dalje socijalno-ekonomski status žena bude u znatno gorem položaju u odnosu na muškarce, kao i da više ne postoji duboki jaz između proklamovanih principa i prakse u svakodnevnom životu. 

Projekat „Tvoje rodno pravo“ ima za cilj i da unapredi informisanost žena i građana Kragujevca o značaju rodne ravnopravnosti, ojača svest o neravnopravnom položaju žena u društvu, negativnim posledicama diskriminacije na osnovu pola, razbije stereotipe i predrasude o muško-ženskim ulogama u društvu, podigne nivo znanja o merama i aktivnostima koje će omogućiti unapređenje položaja žena u društvu, kao i o njihovim pravima propisana novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i da osnaži ženske inicijative. 

Rodna ravnopravnost je važna, jer predstavlja jedan od ključnih preduslova za uspostavljanje demokratije, poštovanja ljudskih prava, postizanje socijalnog mira i pravde, ekonomskog prosperiteta, održivog razvoja društva i unapređenje društvenih odnosa. Iako se promena događa u poređenju na protekle godine, rezultati govore da se događa veoma sporo. Prema sprovdenim istraživanjima Srbiji je potrebno 59 godina da bi ostvarla punu rodnu ravnopravnost, pod uslovom da se promene dešavaju istim tempom kao i do sada. Informisanje o rodnoj ravnopravnosti je ključno za stvaranje inkluzivnog i pravednog društva u kojem svako ima jednake mogućnosti i prava, bez obzira na pol. Promovisanjem značaja rodne ravnopravnosti, kao i zakona i politike rodne ravnopravnosti se mogu razbiti stereotipi o rodnim ulogama, osigurati zaštita od diskriminacije i nasilja i ojačati svest o značaju jednakosti polova. Obzirom da mediji imaju odlučujući uticaj na formiranje javnog mnjenja, informisanjem možemo pružiti sve potrebne informacije ženama svih starosnih grupa, kao i mladim devojkama o njihovim pravima, alatima i strategijama koje im mogu koristiti da se izbore za svoja prava i ravnopravnost u privatnom i radnom okruženju, kao i široj javnosti o tome kako stereotipi i rodne uloge utiču na muškarce i žene i na celokupnu društvenu zajednicu”, rekla je koordinator projekta i vlasnica Radija 34, Marija Urošević. 

Informativno-edukativna emisija je na programu Radija 34 svakog četvrtka od 12 časova, a možete je slušati na 88,9 MHz. Gost prve emisije bila je načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, Ivana Obradović Stanić.  

Planirani sagovornici u emisijama su predstavnici nadležnih nacionalnih institucija i lokalne samouprave, ustanova, ženskih nevladinih organizacija, žena iz marginalizovanih grupa žena, Saveta za rodnu ravnopravnost, Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Knjeginja Ljubica”, Centra za socijalni rad “Solidarnost”, Udruženja građana “Oaza sigurnosti”, Poverenika za zaštitu rodne ravnospravnosti, inspekcije rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, poslovne žene, žene koje su doživele neki oblik rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije. 

Emisija “Tvoje rodno pravo” je zapravo projekat koji realizuje prva privatna radio stanica u Srbiji, “Radio 34”, uz finansijsku podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Sa “Radija 34” poručuju da stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, odnosno emisijama, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.