InfoFoto: JKP Šumadija - Arhiva

Traži se privatni partner za obavljanje javnog gradskog i prigradskog prevoza

Autor: InfoKG
14:34 | Utorak, 25 07 2023

Gradska uprava za komunalne poslove Kragujevac traži privatnog prartnera koji će obavljati javni gradski i prigradski prevoz putnika, na period od deset godina, piše Nova ekonomija.

Predmet javno-privatnog partnerstva uključivaće 22 gradske i 14 prigradskih autobuskih linija, vidi se iz dokumentacije na Portalu javnih nabavki. Procenjena vrednost ugovora nije navedena. 

Privatnom partneru se dodeljuje obavljanje javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Кragujevca, radnim danima, subotom, nedeljom i praznicima, po registrovanim redovima vožnje, piše u modelu ugovora koji je dat kao deo tenderske dokumentacije.

Privatni partner treba da obezbedi 65 vozila (49 solo gradskih autobusa, 1. klasa i 16 solo prigradskih autobusa, 2. klasa), i minimum sedam rezervnih autobusa.

Takođe, privatni partner je u obavezi da poseduje vozila za održavanje voznog parka (servisno vozilo), kao i da u radnom odnosu ima potreban broj vozača u skladu sa brojem vozila i radnim vremenom vozila.

Od ukupnog broja autobusa koje u prvoj godini poseduje privatni partner odeđeni broj autobusa treba da bude nov i to:

- za gradske linije je potrebno 15 novih vozila 1. klase na radu i 2 nova vozila 1. klase u rezervi,
- za prigradske linije je potrebno 16 novih vozila 2. klase u radu i 2 nova vozila 2. klase u rezervi.

Nakon isteka prve dve godine, u trećoj godini, privatni prevoznik je u obavezi da obezbedi i ostatak novih vozila za gradski prevoz, i to 34 vozila u radu i tri u rezervi.

Rok za podnošenje ponuda je 12. septembar.

Ugovor sa trenutnim prevoznicima, Vulovićem i Arivom, se primenjuje na određeno vreme od 1. decembra 2022. godine, a važi do 12 meseci, odnosno do realizacije planiranih sredstava ili do zaključenja ugovora o Javno-privatnom partnerstvu, u zavisnosti od toga koji uslov pre nastupi, pisao je InfoKG

Pozitivno mišljenje Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije na „Projekat za poveravanje komunalne delatnosti javnog prevoza putnika Grada Kragujevca bez elemenata koncesije“ dobijen je 17. marta.

U modelu ugovora javno-privatnog partnerstva piše i da se naplata i kontrola naplate karata poverava Javnom-komunalnom preduzeću Šumadija. 

Početkom godine je to preduzeće kompaniji „Kentkart Southeast Europe“ dodelilo ugovor za iznajmljivanje i implementaciju informacionog sistema za kontrolu i upravljanje javnim prevozom u realnom vremenu i opreme za automatsku naplatu prevoza u Kragujevcu. 

Ugovor koji je toj kompaniji dodeljen na godinu dana vredan je 19,8 miliona dinara sa PDV-om.

Sistem koji se „iznajmljuje“ od Kentakrta se sastoji od podsistema za naplatu karata sa kontrolom putnika (tiketing) i podsistema za upravljanje vozila javnog prevoza u realnom vremenu koji obuhvata i informisanje putnika (monitoring), piše u tehničkoj specifikaciji.

Sistem, kako se vidi iz te javne nabavke, omogućava softverski obračun rada autoprevozika, izradu reda vožnje, naplatu karata u javnom prevozu, izradu kartica na ime korisnka, kontrolu karata putem prenosnih uređaja, dopunu karata putem terminala na prodajnim mestima.

Kentakrt je ugovor za taj posao dodeljen i godinu dana ranije, 2022. godine. I tada je vrednost jednogodišnjeg ugovora bila 19,8 miliona dinara. 

Izvor: Nova ekonomija