Info

Tražite stan? Evo koliko je potrebno da izdvojite novca za kiriju mesečno...

Autor: InfoKG
13:30 | Četvrtak, 30 03 2023

U Kragujevcu kao studentskom gradu, izdavanje stanova je siguran i unosan posao, a od prethodne godine cene kirija su drastično povećane. Najjeftiniju sobu na periferiji možete naći u proseku za 80 evra, dok trosobni stanovi idu i do preko 600 evra.

Iako su cene kirija poskupele, stanara je u Kragujevcu sve više, jer od onoga što se nudi na tržištu moraju da odaberu najpovoljniju opciju. Iako je potrebno da mnogo faktora bude zadovoljeno, od lokacije, spratnosti, garaže, parking mesta, do nameštaja, ipak kirija igra presudnu ulogu.

Kako su studenti pretežno oni kojima se iznajmljuju stanovi, najveća je potražnja za sobama. Najjeftinija soba za izdavanje na periferiji grada može se naći za oko 80 evra sa uračunatim troškovima.

Kirija za najveći broj soba, nezavisno od kvadrature, iznosi 100 evra, a od načina grejanja zavisi da li su računi uračunati u ovu cenu.

Ukoliko je centralno grejanje, cena troškova je uračunata u kiriju, a ukoliko je grejanje prema potrošnji, računi se dodatno plaćaju.

Sobe se izdaju i samcima i sezonskim radnicima.

Kako navode u agencijama, najveća je potražnja za garsonjerama i njihova cena varira. Mogu se naći one od 190 evra, ali i onde od preko 250 evra, naročito dobro opremljene, na prestižnim lokacija, u novim zgradama.

Porodice ili grupe studenata se više odlučuju za jednosobne ili dvosobne stanove.

Kako kažu u agencijama, jednosobni stanovi su česti na listama za iznajmljivanje i parovima, jer dele kiriju, kao i troškove, tako da im je ova opcija najpovoljnija.

Visina kirije jednosobnih stanova se kreće od 250 do 300 evra u proseku i zavisi pretežno od lokacije.

Dvosobne stanove je moguće naći i za 220 evra na lokacijama udaljenijim od centra i kirija dvosobnih stanova varira u zavisnosti od stanja samog stana, kao i lokacije, spratnosti i godine izgradnje zgrade. Kirija dvosobnih stanova na prestižnijim lokacijama ide i do preko 500 evra.

Najveći broj stanara ima zamerku na visinu kirije, koja u velikom broju slučajeva, kako kažu, nije srazmerna lokaciji, niti uslovima; neretko je nameštaj i sam stan u vrlo lošem stanju, a što se soba tiče uglavnom se dele kuhinja i kupatilo sa drugim stanarima, a  kvadratura je vrlo mala.

Dosta stanodavaca nije menjalo visinu kirije svojim starijim stanarima i ističu da je izdavanje nekretnina unosan posao, od kog su dobri i stalni mesečni prihodi.