InfoFoto: arhiva

U KC Kragujevac većina pacijenata na kiseoničnoj terapiji, evo koja je zauzetost kapaciteta

Autor: InfoKG
15:20 | Četvrtak, 19 11 2020

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 218 pacijenata od kojih je 85 do 90 procenata na kiseoničnoj terapiji, rekao je v.d. direktora Kliničkog centra prof. dr Predrag Sazdanović.

On je novinarima u Kragujevcu izjavio da se 48 pacijenata nalazi na raznim vrstama intenzivne nege odnosno na respiratorima ili neinvanzivnoj ventilaciji.

Naveo je da je tokom jučerašnjeg dana u KC primljeno 35 pacijenata što je najviše za jedan dan od početka epidemije korona virusa.

Trenutna popunjenost naših kapaciteta je 54 odsto i već razmišljamo o otvaranju novih prostora, za intenzivnu i druge vrste nega, rekao je Sazdanović.

U Kliničkom centru je trenutno u kovid sistemu devet klinika, uključujući i privremenu bolnicu na Šumadija sajmu.

On je najavio za sutra ili ponedeljak početak instaliranja novih 200 kiseoničnih mesta za šta je Ministarstvo zdravlja uložilo više od 12,5 miliona dinara.

Biće postavljena na Klinici za neurologiju, Interne bolesti, Pulmologiji, na Infektivnoj klinici i Psihijatriji.

To će biti ključni momenat za podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta u KC Kragujevac, rekao je Sazdanović.

KC sada ima 185 mesta za kiseoničnu terapiju.

Sazdanović je ocenio da je situacija u Šumadiji medju najtežim u Srbiji, a da najviše pacijenata u KC dolazi iz Kragujevca, Arandjelovca i Topole.

Spremni smo za sve eventualne scenarije, ali svakako da nismo spremni za ovoliki broj zaraženih naših Kragujevčana odnosno Šumadinaca, jer pokrivamo sve od Arandjelovca do Kraljeva, rekao je Sazdanović.

Apelovao je da svako čuva sebe i svoju porodicu i da se zaustavi horizontalno, takozvano „porodično“ širenje virusa koje je aktuelno.

Mi imamo na Klinici za pulmologiju mlade sa 22, 23 godine koji su bili aktivni po raznoraznim žurkama, a u sledećoj sobi su njihovi očevi i majke, a očekujemo njihove bake i deke. Problem neodgovornosti je doveo do ovakve epidemijske eksplozije, rekao je Sazdanović.

Izvor: Glas Šumadije