InfoFoto: kragujevac.rs

U Kragujevcu proglašena VANREDNA SITUACIJA

Autor: Branko Vukašinović
09:15 | Sreda, 05 06 2019

Na teritoriji grada Kragujevca proglašena je vanredna situacija u cilju preventivnog delovanja, angažovanja dodatne mehanizacije i ljudstva, a radi bržeg saniranja posledica od obilnih padavina, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije. 

Ovom odlukom ne želimo da dižemo paniku među stanovništvom, ali je neophodno da angažujemo dodatno ljudstvo i mehanizaciju kako bi sanirali posledice od obilne kiše koja je padala u protekla dva dana u Kragujevcu. Iako trenutno nemamo kiše, ne znači da neće padati u naredna dva dana i da neće dolaziti u vodotokove, jer se zemlja cedi. Mi konstantno imamo blagi porast u akumulacijama i još uvek nije ništa uznemiravajuće, ali definitivno imamo probleme u mnogim naseljima uključujući i Beloševac, Erdeč, Grošnicu, Korićane, Ilićevo. Mi hoćemo da pomognemo građanima da sve što pre saniraju, ali nemamo dovoljno mehanizacije u redovnim službama JKP „Šumadija“ i „Vodovoda i kanalizacije“ koja bi mogla istovremeno da radi na svim lokacijama. Zbog toga smo prinuđeni da angažujemo dodatnu mehanizaciju, a jedina mogućnost nam je da to uradimo kroz proglašenje vanredne situacije”, rekao je gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Radomir Nikolić. 

Dodaje i da ne očekuje da će ovakva situacija da traje dugo, kao i da čim se budu stvorili uslovi da mehanizacija i ljudstvo mogu normalno da funkcionišu, doneće se odluka o prestanku vanredne situacije.

U Kragujevcu je u protekla dva dana probleme izazvalo izlivanje fekalne i kišne kanalizacije, a građanima su bili poplavljeni podrumi i dvorišta. 

Koliko god da mi upozoravali građane da prilikom izgradnje prilaza dvorištu ostave mogućnost prolaska vode kroz cev, uvek se najveći problemi i dešavaju zbog zapušenosti kanala jer voda nema gde da protiče, a to je sada slučaj u Grošnici gde su poplavljena dvorišta i čitav put je pod vodom. To je nešto na čemu u narednom periodu moramo zajedno da radimo sa građanima, a sada na terenu gledamo šta možemo konkretno da uradimo”, rekao je Nikolić dodajući da su sve ekipe maksimalno angažovane i da su u pomoć pritekli i opštini Knić. 

Iz Gradske uprave poručuju da građani svu štetu nastalu od posledica obilnih padavina mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama.