Info

U školama koordinatori za zdravstveno-vaspitni rad

Autor: InfoKG
09:00 | Utorak, 15 03 2022

Realizaciju programa iz kalendara javnog zdravlja, koje sprovodi Centar za prevenciju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, ubuduće će u osnovnim školama pomoći za to zaduženi koordinatori, najavljeno je na zajedničkoj konferenciji za medije Centra za prevenciju, Zavoda za stomatologiju i Grada Kragujevca.

- U želji da pomognemo i unapredimo realizaciju programa prevencije zdravlja naših učenika i stanovništva, podržali smo inicijativu Centra i operativno pomogli da se obezbede koordinatori u osnovnim školama sa kojima će komunicirati Zavod za stomatologiju i Institut za javno zdravlje. U prvoj fazi predstavnici ovih zdravstvenih institucija obići će osnovne škole u kojima će održati po jedan čas o prevenciji u trajanju od 45 minuta, a kasnije je predviđen obilazak srednjih škola, najavio je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

- Zadatak profesionalaca koji se bave zdravstvenim vaspitanjem je da pruže adekvatan kvantum znanja opštoj populaciji sa posebnim osvrtom na vulnerabilnu populaciju u kojoj su i deca i da pokušaju da sve ono što je loše u njihovim stilovima života modifikuju kako bi oni unapredili i očuvali svoje zdravlje. Ovo nije nimalo lako, ali ako u toku jednog meseca uspemo to da uradimo kod dva do tri deteta mi smo na dobrom putu. Centar za promociju zdravlja je organizator zdravstveno vaspitnih preventivnih programa, a angažovanje koordinatora, koji su polazna osnova, zatim saradnja sa lokalnom samoupravom, obrazovnim ustanovama, drugim zdravstvenim institucijama, ustanovama socijalne zaštite, nevladinim organizacijama i medijima, neophodna je da postignemo napredak u oblasti javnog zdravlja, pojasnila je dr Ivana Simić Vukomanović, načelnica Centra za promociju zdravlja.

- Grad Kragujevac je vrlo brzo izašao u susret našoj inicijativi, što je jako bitno u našem daljem preventivnom radu. Manifestacijama koje organizujemo po kalendaru javnog zdravlja poručujemo da su preventivni pregledi najznačajniji za očuvanje zdravlja stanovništva, počev od najmlađih do najstarijih, a grad nam je omogućio da imamo koordinatore čiji će zadatak biti da u svojim školama nastave da realizuju program Instituta za javno zdravlje i da nam daju povratnu informaciju. Za njih će, kao što je i za nas, to biti jedna novina, ali će se Centar za promociju truditi da im maksimalno pomogne i olakša sve nedoumice. Cilj nam je da našim programom, u isto vreme, budu obuhvaćene sve škole na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, čime ćemo imati veći obuhvat dece i više realizovanih aktivnosti, kazao je Miloš Radosavljević iz Centra za prevenciju Instituta za javno zdravlje.

O oralnom zdravlju govorila je dr Jelena Klačar, načelnica preventivnog centra dečije stomatologije, koja je istakla da se najveći deo vremena tokom rada bave patologijom, odnosno lečenjem oboljenja, a cilj je da se spreči njihov nastanak: Da bismo to uspeli, moramo zajedničkim snagama da osmislimo način kojim ćemo uspešno skrenuti pažnju deci na oralno zdravlje i preventivu. Potrebno je da probudimo kolektivnu svest da su u dečijem dobu neophodna prava znanja za implementaciju zdravih navika kada je reč o higijeni, ishrani i formiranju stava o zdravom stilu života. Decu želimo da osnažimo da budu dosledna i izgrađuju dobre vrednosti, i da im pomognemo da shvate da je lepota u zdravlju i prirodnosti.