U toku su pripreme za deveti „Međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma“ i peti prodajni Sajam zimnice, koji će biti održani od 24. do 26. novembra na kragujevačkom sajmištu.
Ovaj sajam je postao veoma privlačna manifestacija, koja je zanimljiva i izlagačima i posetiocima.
Ovo je prilika i za udruženja seoskih domaćina, žena i zanatlija, koji se bave starim zanatima, izradom raznovrsnih predmeta, kao i pripremom domaće slatke i slane zimnice. Mnoge žene u gradu nemaju uslova da pripreme zimnicu u stanovima, pa se tokom sajma turizma snabdevaju kod seoskih domaćica.
Proizvodnja zdrave hrane i „Etno“ kulinarstvo, postali su i bitan segment turističke ponude, tokom boravka u seoskim domaćinstvima, ali i način snabdevanja veoma zdravim domaćim sokovima i likerima od domaćeg i šumskog voća, drenjina, šumskih jagoda, divljih kupina, vinogradarske breskve-šeftelije, kao i slatkog od struganih dunja sa orasima, bele trešnje, tikvica, smokava, kivija dinja i drugog voća, a neće izostati ni sok od paradajza, cepkane paprike, somborke, paprika u paradajz sosu, šarene salate, turšije, ajvara...
Uz obilje zabavnog programa i nastupa kulturno-umetničkih društava i plesnih škola, ne treba zaboraviti ni degustaciju vina i domaćih rakija iz brojnih vinarija i destilerija, kao i prezentacije, koje su najavili i popularni ugostiteljski objekti.
Na štandu GTO „Kragujevac“ predstaviće se i učenici Turističko ugostiteljske škole „Toza Dragović“ koji su svojim kulinarskim umećem proslavili Kragujevac kao gastronomsku prestonicu, osvajajući na svim svetskim takmičenjima ogroman broj zlatnih medalja i priznanja.
Zainteresovani potencijalni izlagači, sve informacije za zakup štandova mogu naći na sajtu „Šumadija sajma“ www.sumadijasajam.rs