Info

Pripremili predlog: UGOSTITELJI traže otpis za zakup bašti, pojedinih komunalnih taksi i poreza, subvencionisanje zarada...

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 02 07 2020

Kragujevački ugostitelji pripremili su set ekonomskih mera koje će kao predlog za ublažavanje posledica po njihovo poslovanje usled proglašenja vanredne situacije i propisanih mera koje se odnose na ovu delatnost, a ranije i vanednog stanja, danas u 12 sati predati odlazećem gradonačelniku Radomiru Nikoliću i proslediti Vladi RS. Od lokalne samouprave traže otpis naknade za zauzeće javnih površina i gradskih komunalnih taksi za rad noćnih klubova, te zakupnine tamo gde je Grad vlasnik objekata, kao i deo poreza na imovinu. Moratorijum u otplati kredita i podršku pri isplati zarada traže od Vlade, po modelu mera koje su već bile primenjene od strane države usled proglašenja vanrednog stanja.

UGOSTITELJI PROTESTUJU protiv ograničenja radnog vremena do 20 časova, POZNAT ISHOD SASTANKA SA NIKOLIĆEM

Podsetimo, oni su juče protestom ispred zgrade Gradske uprave izrazili nezadovoljstvo zbog odluke o preventivnim merama protiv širenja virusa COVID 19 koja predviđa skraćenje radnog vremena objekata do 20 časova, kao i propisane distance i ograničenja po pitanju toga koliko ljudi može da sedi za stolom. Tražili su preispitivanje ovih mera, jer će one, a naročito skraćenje radnog vremena, dodatno naneti štetu njihovom poslovanju, koje je već podnelo veliki teret tokom vanrednog stanja, smatrajući da su odraz neravnopravnosti u preduzetništvu. Na sastanku koji je održan sa Nikolićem jasno je stavljeno do znanja da se ova mera ne može ublažiti, što je u popodnevnim satima i verifikovano objavom da je ceo paket mera (detaljno OVDE) koje se odnose na naš grad od danas (2. jul) obavezan. Po savetu odlazećeg gradonačelnika oni su pripremili gore pomenuti predlog za ublažavanje posledica tereta koje podnosi ugostiteljstvo. 

Portal InfoKG imao je uvid u zvanični dopis koji će danas biti predat Nikoliću. Ugostitelji grada Kragujevca traže da Gradsko veće donese sledeće odluke, a koje se odnose na period trajanja vanrednog stanja na nivou države i predstojeći tokom kojeg će mere koje se odnose na sam grad važiti:

- Otpis naknade za zauzeće javnih površia (letnje bašte) 

- Otpis gradskih komunalnih taksi za rad noćnih klubova

- Otpis zakupnine prostorija tamo gde je grad zakupodavac

- Otpis poreza na imovinu u iznosu od 25 odsto

Cilj tražene pomoći, kako navode, je očuvanje radnih mesta i održivost samog poslovanja, jer je "evidentno da ugostiteljstvo podnos najveći teret".

Od Vlade RS traže isplatu bespovratnih sredstava u visini minimalne bruto zarade sa punim radnim remenom ili mesečno subvencionisanje bruto zarade. 

Takođe, mole za moratorijum (odlaganje) u otplati kredita.