InfoFoto: Arhiva

Ujaku i bratu optuženog za masakr kod Mladenovca sudiće se u Višem sudu u Kragujevcu

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 30 01 2024

Kragujevčanima G. G. i B. G. iz Vinjišta, odnosno ujaku i bratu optuženog za masakr u selima Dubona i Malo Orašje, sudiće se u Višem sudu u Kragujevcu, prenose mediji.

Viši sud u Smederevu potvrdio je optužnicu protiv U. B, osumnjičenog da je u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba, kao i protiv njegovog oca R. B.

Viši sud u Smederevu se oglasio mesno nenadležnim u odnosu na optužene G. G. i B. G. iz Vinjišta, odnosno ujaka i brata optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Кragujevcu, pa će po pravosnažnosti optužnice dostaviti spise predmeta.

Na ovu odluku suda odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu je optužnicu podiglo, 18. oktobra prošle godine.

Optužnicom pored U. B. tužilaštvo je optužilo njegovog oca R. B, ujaka G. G. i brata od ujaka B. G.

U. B. optužnicom je stavljeno na teret teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegovom ocu R. B. stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je R. B. u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje

G. i B. G. iz Кragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

U. B. Stavljeno je na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života 9 ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12. 

Izvor: Tanjug, RTK, mediji