Info

Urošević boravio u Briselu: "Svetu je potrebna nova Jalta"

Autor: Jovana Mladenović
17:46 | Sreda, 20 10 2021

Narodni poslanik Milan Urošević boravio je od 17. do 19. oktobra u Briselu, gde se sastao sa više članova Evropskog parlamenta, kao poslanicima nacionalnih parlamenata više evropskih zamalja. Glavni događaj na kom je poslanik Urošević učestvovao odganizovan je u belgijskom zamku "Rixensart" nedaleko od Brisela, pod pokroviteljstvom princa Charla-Luisa i princeze Clotilde de Merod. Tema razgovora, koji je moderirao ambasador John Cotton Richmond, bila je trgovina ljudima i moderno ropstvo, Palermo protokol i nova zakonska regulativa koju je neophodno uspostaviti na globalnom nivou, kako bi se ovom problemu stalo na put. 

Na marginama događaja Urošević se sastao se više poslanika, kako Evropskog parlamenta, tako i poslanicima Bundestaga, Flamanskog senata, Vrhovne rade Ukrajine, kao i predstavnicima različitih organizacija i udruženja. Teme ovih razgovora bile su nastojanja Srbije da postane punopravna članica EU i imaju li današnji lideri EU i zemlje članice snage i sluha za proširenje, te kako bi se dalje oklevanje pojedinih zemalja članica da se nastavi sa procesom integracije Zapadnog Balkana odrzailo ne samo na zemlje tog Regiona, nego i na samu EU. 

"U razgovoru sa kolegama parlamentarcima i uticajnim liderima iz drugih oblasti ukazao sam na to da je Evropi potrebno liderstvo SAD i po ovom, i po brojnim drugim pitanjima, da su globalni izazovi veliki i da je svetu potrebna nova Jalta. Svet u kome danas živimo, ili smo do juče živeli, proizvod je dogovora velikih sila o raspodeli moći i sfera uticaja. Takav dogovor omogućio je mir i razvoj čitavog sveta, ali danas nam je potreban novi dogovor “Jalta 2”, koji će obezbediti da svet izbegne katastrofe iz prve polovine prošlog veka. U takvom, novom dogovoru o raspodeli uticaja, Srbija i čitav Zapadni Balkan moraju biti u zapadnoj sferi uticaja, jer samo takva raspodela našem Regionu garantuje prosperitet", rekao je Urošević.

Uroševic je, takođe, pozvan i na ruski Nacionalni molitveni doručak u Moskvi, koji će krajem novembra okupiti članove administracije predsednika Ruske  Federacije, poslanike oba doma Dume, članove Rade Ukrajine, poslanike Evropskog parlamenta, Bundestaga i Kongresa SAD.

Ovo će biti samo neke u nizu međunarodnih aktivnosti poslanika iz Kragujevca, koji bi, kako saznajemo, u novembru trebalo da poseti Krim i uzme učešće u međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, koji će okupiti delegacije iz čak 96 zemaja sveta. Uroševiću je poziv upućen od strane predsednika borda fondacije “Yalta International Economic Forum” i generalnog direktora korporacije za razvoj Krima, doktora prava Dmitrija Vorona.

Podsetimo, Uroševic je redovan učesnik Evropskog molitvenog doručka, koji se svake godine održava u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu i koji okuplja evroparlamentarce i političke i biznis lidere iz Evrope. Događaj se odvija pod pokroviteljstvom organizacije koja stoji iza Nacionalnog molitvenog doručka u Vašingtonu, čiji je, tradicionalno, svake godine domaćin aktuelni predsednik SAD.