InfoFoto: kragujevac.rs

Urošević zakazao sednicu, nova vlast od petka

Autor: Branko Vukašinović
12:06 | Utorak, 07 06 2016

Konstitutivna sednica gradskog paralmenta biće održana u petak, 10. juna, i tada će biti verifikovani mandati odbornika sa odborničkih lista koje su osvojile dovolјan broj glasova i prešle izborni cenzus na lokalnim izborima 24. aprila, najavio je predsednik Skupštine grada Milan Urošević.

Novost u odnosu na sve ranije sazive parlamenta je da pored lista koje su prešle cenzus od 5 odsto imamo i jednu manjinsku listu, tačnije Rusku stranku. U ovom sazivu gradskog paralmenta, osmom od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji, naći će se koalicija okuplјena oko SNS-a sa 40 mandata, koalicija ZZŠ-DS sa 24 mandata, SPS-JS sa 10 mandata, SPO-LDP i SDS-Pokret za naš grad sa po 6 odborničkih mandata i već pomenuta Ruska stranka sa jednim odbornikom'', podsetio je Urošević.

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji odbornik, a to je Ratko Tomašević iz PUPS-a, a pomagaće mu najmlađi odbornik Ilija Radovanović iz Ruske stranke.

''Prvo će biti obrazovana verifikaciona komisija koju će činiti tri odbornika onih lista koje su osvojile najviše mandata u Skupštini grada na prethodnim izborima, nakon čega se potvrđuju odbornički mandati i to po redosledu kako je navedeno na izbornim listama'', naglasio je Urošević.

Prema njegovim rečima sednica podrazumeva i izbor predsednika Skupštine grada, njegovog zamenika, sekretara i zamenika sekretara što je, kako kaže, i predvideo kada je zakazivao konstitutivnu sednicu.

''Kandidata za predsednika, ali i sve ostale pomenute funkcije, može da predloži svako onaj ko ima dovlјan broj odbornika, minimalno jednu trećinu od ukupno 87. Očekujem da će oni koji imaju dovolјan broj odbornika da formiraju gradsku vlast predložiti ove kandidate'', kaže Urošević.

Prema njegovim saznanjima buduću gradsku vlast činiće SNS, SPS-JS, SDS i Ruska stranka. Logičan sled događaja je, naglašava Urošević, da se nakon toga zakaže sednica po hitnom postupku na kojoj bi trebalo da budu izabrani izvršni organi Grada, odnosno gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća. Ono što ostaje je da gradonačelnik imenuje svoje pomoćnike čime se zaokružuje proces formiranja gradske vlasti kako zakonodavne tako i izvršne.