Info

Uskoro rekonstrukcija Trga Radomira Putnika, evo koje će sadržaje imati i kako će uticati na odvijanje saobraćaja

Autor: Jovana Mladenović
12:50 | Sreda, 09 02 2022

Pripreme za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika u završnoj su fazi, tako da početak radova možemo očekivati na proleće, rekao je Aleksandar Milošević pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, gostujući u jutarnjem programu Uranak – televizije K1.

Usvojen je urbanistički projekat, građevinska dozvola izdata je u decembru prošle godine, a u toku je izrada projekta pripremnih radova. Zbog obima radova i vrednosti materijala koji je u planu, to spada u grupu kapitalnih projekata, rekao je Milošević.

- Ovaj projekat povezan je sa projektom izgradnje Palate pravde. Čekali smo da se isele pravosudni organi iz stare zgrade suda u novu Palatu pravde, kako radovi ne bi ometali zaposlene u Ministarstvu pravde, a ni klijente koji dolaze u sud. Sada su se stekli svi uslovi da na proleće krenemo sa rekonstrukcijom. Zbog obima planiranih radova, ne mogu u ovom trenutku da kažem koliko će vremenski trajati rekonstrukcija, kaže Milošević.

Pored ukidanja saobraćaja ispred zgrade suda i transformacije parking mesta u pešačku zonu, predviđeno je povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu. Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane u osnovi trga, prečnika 35 metara, kao i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža. Vrednost radova je oko 300 miliona dinara, ali će nakon projekta za izvođenje biti poznat tačan iznos sredstava za radove, količinu i kvalitet materijala.

Zgrada suda još uvek je državna institucija, istakao je Milošević, odgovarajući na pitanje o budućoj nameni tog objekta. U toku je postupak prebacivanja imovine sa Republike na Grad pred republičkom Direkcijom za imovinu, tako da uskoro očekujemo rešenje Vlade Republike Srbije, nakon čega će Gradsko veće doneti odluku o nameni objekta.