InfoFoto: Vlada Republike Srbije i FCA Srbija

Vučić se provozao novim “Fiatom 500L” i najavio otvaranje nove kompanije u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:36 | Četvrtak, 25 05 2017

Kompanija FCA Srbija promovisala je danas u kragujevačkoj fabrici novi, redizajnirani model “Faita 500L”, koji će moći da se kupi već u julu. Premijer Aleksandar Vučić na svečanosti je naglasio da “Fiat” ovom investicijom dokazuje da je posvećena razvoju svog poslovanja u Srbiji. Pozvao je građane da kupuju "Fiatove" automobile i naveo da očekuje da pitanje izvoza na rusko tržište bude rešeno pre kraja ove godine. Najavio je i otvaranje nove kompanije u Kragujevcu. 

Premijer se novim “Fićom” dovezao do fabričke kapije, a društvo mu je u automobilu pravila direktorka kompanije FCA Srbija Silvija Verneti. Vučić je izjavio da mu je bilo zadovoljstvo da provoza novi “500L” za koji tvrdi da je odličan. Na svečanosti u kragujevačkoj fabrici predstavljene su tri redizajnirane verzije modela “Fiata 500L”.

Ove tri verzije novog modela, deluju moderno, luksuzno, i verujem da će pronaći put na tržištu. Moja je obaveza da pozovem građane Srbije da se odluče, kada kupuju, baš za njega. To sam video u Japanu, gde svaki grad koji proizvodi automobile, to isto radi za svoje sugrađane. Tako pomažu svoje fabrike i ekonomiju”, rekao je Vučić.

Naglašava da bi bez Fiata bili slabiji rezultati srpske privrede, jer poslovanje ove kompanije, u kojoj radi 2.460 ljudi, čini tri odsto srpskog BDP-a i gotovo osam odsto ukupnog izvoza.

Nastavljamo da se borimo za izvoz “Fiata” na rusko tržište, verujemo da ćemo to da završimo pre kraja ove godine, a onda ćemo i na "Fiatovoj" mapi, ali i na mapi automobilske industrije sveta biti drugačije pozicionirani, kao zemlja koja može da izvozi na treća tržišta bez carinskih ograničenja.Pokušaćemo da napravimo ugovore i sa drugim zemljama oko izvoza “Fiata”, jer će to olakšati poziciju kragujevačkih radnika i garantovati uspešnost proizvodnje", izjavio je Vučić.

Najavio je i otvaranje nove kompanije u Kragujevcu, pošto je Vlada Republike Srbije u pregovorima sa dve nemačke i jednom italijanskom kompanijom.

Prema Vučićevim rečima, Kragujevac će imati podršku Vlade Srbije i neće biti "dolina gladi", već uspešan industrijski centar u koji će biti uloženo još mnogo novca.

Izvršni direktor FCA grupacije, Alfredo Altavila je izjavio da je novi "Fiat 500L" naslednik najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh.

"Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozan plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku", rekao je Altavila.

Naslednik "Fiata 500L" još je praktičniji i tehnološki savršeniji. Modernizovani su prednji deo i enterijer, a redizajnom je obuhvaćen i produženi 500L sa sedam sedišta i prodavaće se pod nazivom "500L vagon". Novi "500L" dostupan je u deset pastelnih ili metalik boja sa tri vrste krova. Unutrašnjost je takođe potpuno nova, počev od instrument table, a vozači će imati na raspolaganju digitalni displej sa paketom korisnih informacija.

Prodaja novih modela počinje u julu, a u “Fiatu” kažu da će cena zavisiti od opreme i motora. Veruju da će "Fiat 500L" biti dostupan i domaćim kupcima.

Opširnije o novom, redizajniramo modelu “500L” pročitajte ovde: Stigao novi Fiat 500L (FOTO)

Galerija slika