InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

Završen drugi sastanak radne grupe za Fiatove radnike, još nema konkretnih rešenja

Autor: InfoKG
20:10 | Petak, 10 06 2022

Završen je, bez konkretnih rešenja, drugi sastanak radne grupe za radnike kragujevačkog Fiata, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak, u Kragujevcu, preneli su večeras agenciji Beta predstavnici sindikata te fabrike, prenose mediji.

Predstavnici sindikata i Fiatovih radnika su u vladi Srbije, na drugom sastanku, bili na pregovorima u okviru radne grupe za rešavanje pitanja oko socijalnog programa i odlaska radnika u inostranstvo.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata FCA Saše Đorđevića, na drugom sastanku radne grupe pregovaralo se o radnicima iz takozvane "ranjive grupe".

Naveo je da su to oni koji treba da budu zaštićeni i da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024.

Đorđević je rekao agenciji Beta da je predloženo da kategorija zaštićenih koje prepoznaje zakon bude proširena.

Predlog je da se u toj grupi nađu i supružnici kako bi se omogućilo da jedan od njih ostane u  Fiatovoj fabrici u Kragujevcu, a drugi da može da se opredeli za odlazak u inostranstvo ili za otpremninu.

Naznačeno je da zaštićeni treba budu i radnici koji se nalaze u procesu vantelesne oplodnje, kao i roditelji dece sa invaliditetom.

Prema rečima Đorđevića, važno je da se svi "zaštićeni" nađu "i na papiru", odnosno da se formalno precizira ko sve spada u tu kategoriju.

On je rekao da ni danas nije pokrenuto pitanje visine otpremnine za Fiatove radnike, ali da će, kako je dodao, to svakako biti tema narednih sastanaka radne grupe.

Đorđević je ocenio da je mnogo pitanja koja ne mogu da se reše za jedan dan , "pa ni za tri ili pet" dana .

Rekao je i da razume nestrpljenje radnika koji očekuju brza rešenja i odgovore, jer se, kako je podsetio, radi o njihovoj i sudbini njihovih porodica.

Đorđević je rekao da radna grupa nastavlja rad u ponedeljak u Kragujevcu.

Prvog dana rada radne grupe, juče u Beogradu, predloženo je da radnici koji ne žele da idu u inostranstvo, sačekaju "na birou" zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca, a da za to vreme primaju minimalac.

Predstavnik Samostalnog sindikata "Fiat Plastic", Zoran Miljković je  za agenciju Beta ocenio da mu se "ništa ne sviđa"  kako teku pregovori u radnoj grupi, jer nema nikakvih konkretnih rešenja.

"Ukoliko u ponedeljak ne izađu sa konkretnim predlozima oko upošljavanja Fiatovih radnika koji ne žele da odu u inostranstvo, to znači da je radna graupa poslužila samo da se kupi vreme i onda krećemo u sredu, četvrtak u blokade i proteste", rekao je Miljković.

Upozorio je da radnicima  koji se ne prijave za odlazak na rad u Stellantisovim fabrikama u inostranstvu prete otkazi koje će im poslodavac uručiti već 20. juna. 

Izvor: Agencija Beta, mediji