InfoFoto: InfoKG

ZZŠ: Zašto se vlast plaši sednica Skupštine grada?

Autor: InfoKG
11:15 | Sreda, 10 04 2024

"Kragujevačka vlast u liku Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i 300 Kragujevčana, očigledno ima opravdani strah od narednih zasedanja Skupštine grada Kragujevca. Naime, naviknuti na „pozorišni“ tip zasedanja kakav smo imali u prethodnom mandatu, sadašnji sastav parlamenta očito nije po ukusu vladajuće većine", smatraju iz stranke Zajedno za Šumadiju.

Nastavak saopštenja prenosimo u celosti:

Zato smo od izbora imali samo dve sednice po hitnom postupku ,organizovane navrat nanos, na kojima su izabrani gradonačelnik i izvršna vlast, kao i budžet za 2024. godinu. 

Od usvajanja budžeta prošlo je skoro mesec dana, a zasedanja Skupštine grada ni na vidiku. 

Podsećamo da Skupština još uvek nije u potpunosti konstituisana, jer nisu izabrana stalna radna tela među kojima za odbor budžet i finansije, odbor za propise, za komunalne delatnosti, koji su statutarna obaveza i koji su potrebni da bi se sednice Skupštine grada po redovnom postupku uopšte održavale i odluke donosile. 

Takođe, nije izabran novi saziv Gradske izborne komisije koji odslikava odnos u parlamentu, kao i da nisu usvojene izmene programa poslovanja javnih i javno–komunalnih preduzeća koji moraju biti usklađeni sa novim budžetom. Kašnjenje donošenja ovih odluka negativno utiče funkcionisanje javnog sektora, koji se ionako prouzrokovan nedomaćinskom ekonomskom politikom grada nalazi u nezavidnom položaju.

Jedinstvo cele opozicije, angažovanje svih odbornika kako Zajedno za Šumadiju, tako i ostalih koalicionih partnera, dugujemo građanima Kragujevca koji su nas birali da postavljamo pitanja i tražimo odgovore. Razumemo da odbornici vladajuće većine beže od sednice po hitnom postupku koju smo inicirali o zloupotrebi oko zamljišta na lokaciji „Servis“, jer ne mogu da brane neodbranjivo, a to je da su zavukli ruku u džep građanima Kragujevca i 296 miliona dinara poklonili privatniku za zemljište koje je već bilo u vlasništvu grada. Ali ne razumemo zašto beže od razgovora po drugim, bitnim temama koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada. 

Ako se predsednik Skupštine prevario što je prihvatio ovu funkciju, pozivamo ga da istu vrati, jer jedino što u ime Zajedno za Šumadiju i u ime cele opozicije možemo da obećamo, to je da će svaka sledeća sednica biti zanimljivija, duža i energičnija od prethodne, sve do rušenja ove ovakve vlasti. A možda i svi ubrzo sačekamo taj lex specijalis koji će odrediti i termin novih izbora u Kragujevcu...