InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

Na zahtev kragujevačke opozicije zakazana sednica Skupštine grada o hitnom postupku

Autor: InfoKG
11:17 | Petak, 29 03 2024

Sednica Skupštine grada po hitnom postupku, treća po redu, koju je iniciralo 36 odbornika kragujevačke opozicije, biće održana sutra od 12 sati u Velikoj sali SG.

Na dnevnom redu je Predlog Rešenja o stavljanju van snage Rešenja o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije Br. 400-3141/23-I od 16.03.2023. godine objavljenog u "Službenom listu grada Kragujevca" br. 14 - strana 156. 

Reč je o zemljištu kod objekta "Zastavin servis", zbog koga su se ujedinili svi opozicioni odbornici u Kragujevcu i podneli ne samo zahtev za sednicu Skupštine grada po hitnom postupku, već i krivične prijave krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića.

Procedura

Sednicu SG po hitnom postupku, pored gradonačelnika i Gradskog veća, može sazvati i najmanje trećina ukupnog broja odbornika, što je u slučaju Kragujevca 29 odbornika. 

Procedura sazivanja sednice po hitnom postupku definisana je u Poslovniku o radu Skupštine grada Kragujevca i to u članu 202. koji kaže da predsednik mora zakazati sednicu na pisani zahtev i potpise odbornika u roku ne kraćem od 24 sata, ali u tom članu niti u ostalim članovima koji se bave sednicom po hitnom postupku se ne definiše najduži rok za održavanje iste. Ovo nas, primenom Poslovnika, vraća na definisane rokove za sednicu po redovnom postupku (takođe je jedna trećina odbornika može sazvati), gde u članu 123. predsednik Skupštine mora zakazati sednicu u roku od 15 dana od prijema zahteva. Iz svega ovoga proizilazi da se sednica Skupštine grada po ovom zahtevu jedne trećine odbornika mora sazvati.

Postoje tri scenarija kako može ići tok ovog procesa:

1. Da odbornici opozicije i vlasti dođu na sednicu i da se sednica održi (najmanje verovatna opcija)
2. Da na sednicu dođe opozicija i predsednik Skupštine, a odbornici vlasti da ne dođu, onda predsednik Skupštine konstatuje da nema kvoruma za rad i odlučivanje i sednica se ne održava.
3. Da odbornici opozicije dođu, a ne dođu ni odbornici vlasti, ni predsednik Skupštine, onda sednicu otvara jedan od potpisnika zahteva za sazivanje i konstatuje da nema kvoruma za rad i odlučivanje i sednica se ne održava.