Kultura

Ansambl "Kolo" u Knjaževsko-srpskom teatru

Autor: Jovana Mladenović
16:16 | Četvrtak, 06 04 2017

Ansambl "Kolo" nastupiće sutra od 20 časova na sceni Knjaževsko srpskog teatra.

"Kolo" je osnovala Vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već 68 godina, "Kolo" na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici - etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici, koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.

Ansambl "Kolo" je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u Njujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu...

Više od 60 vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost.

Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.