Kultura

Dan Teatra: Obeleženo 187 godina postojanja pozorišnog života, Branki Petrić uručena Statueta Joakim Vujić (FOTO)

Autor: InfoKG
08:24 | Sreda, 16 02 2022

Na Sretenje, Knjaževsko-srpski teatar slavi početak pozorišnog života u Kragujevcu i modernoj Srbiji, slavi ime oca srpskog teatra Joakima Vujića i tim povodom dodeljuje najznačajnije nagrade i priznanja umetnicima koji su u pozorište ugradili svoj talenat, znanje, veštine, rad i emocije. KST je sinoć obeležio 187 godina postojanja pozorišnog života. Statueta Joakim Vujuć uručena je glumici Branki Petrić, a Prsten sa likom Joakima pripao je glumici Vladanki Pavlović. Godišnje nagrade uručene su glumcima Nikoli Milojeviću i Čedomiru Štajnu, te pozorišnom producentu Voji Lučiću i ekonomu Snežani Ristić. Izveena je predstava "Vrapčić", koja beleži pet godina od premijere.

- Na Sretenje u Kragujevcu se svake godine sjedine prošlost, sadašnjost i budućnost. Večeras obeležamo 187 godina postojanja pozorišta u Kragujevcu i Srbiji, slavimo tradiciju koja predstavlja protezanje jedne misli, simbola i čuvara vrednosti kroz vekove. Slavimo tradiciju koja ne iščezava. Zahavaljujući generacijama koje su umele da cene ideale velikih ljudi, generacijama koje su želele, ali i umele da dosanjaju njihove i svoje snove, generacijama koje su stasavale na ovoj pozorišnoj sceni, Knjaževsko-srpski teatar, kao stub kulture, tačka identitetskog oslonca grada Kragujevca, kao čuvar naše tradicije, živi, uprkos svim izazovima. Festivalima i predstavama koji odišu kvalitetom sa sigurnošću možemo reći da Kragujevac ima pozorišni život dostojan pozorišta najstarijeg u Srba, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. On je najavio da će ove godine Knjaževsko-srpski teatar biti organizator 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije u čast oca srpskog teatra Joakima Vujića. 

Žiri, ove godine u sastavu Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka kragujevačkog Pozorišta za decu i glumci Knjaževsko-srpskog teatra Ana Todorović i Nikola Milojević, Statuetu Joakim Vujić dodelio je prvakinji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branki Petrić. Poznata glumica je dobitnica dve Sterijine nagrade, nagrade Veljko Maričić, nagrade Milivoje Živanović, Statuete Ćuran i drugih. Njen bogat opus, između ostalog, karakteriše izuzetna glumačka boja širokog dijapazona, duboko poniranje u likove, nepretenciozna neodoljivost, punokrvna izražajnost, naveo je žiri u obrazloženju.

- Ako je istina da stojimo na plećima naših predaka, a istina je, onda ličnost Joakima Vujića će nas uvek inspirisati svojom izuzetnošću, uzbudljivošću i neverovatnošću. Presrećna sam što na moćnim ramenima Joakima Vujića ima mesta i za mene kao što će biti i za one posle. Stvaralaštva bez prikazivanja nema, zato hvala publici bez koje svega toga ne bi bilo, rekla je glumica Branka Petrić.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je glumici Vladanki Pavlović.

- Nadam se da su moje odigrane glumačke kreacije bile dostojne ovako velikog priznanja i trajanja. Svrstavajući se među nagrađene, najveće i najznačajnije velikane glumišta i umetnosti, mogu da kažem da je vredelo posvetiti život pozorištu i glumi, kazala je Vladanka Pavlović koja je duže od 45 godina bila verna kragujevačkom teatru gde je ostavrila preko sedamdeset uloga.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljene su glumcima Nikoli Milojeviću i Čedomiru Štajnu, a godišnje nagrade za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini, žiri je dodelio pozorišnom producentu Voji Lučiću i pozorišnom ekonomu Snežani Ristić.

Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra je odigrana predstava "Vrapčić", koja se u koprodukciji sa sa lazarevačkim pozorištem igra već petu godinu.

Galerija slika