Kultura

Dokumentarni film "Ja sam Greta" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Ponedeljak, 21 03 2022

Dokumentarac pod nazivom "Ja sam Greta" biće prikazan sutra od 20 časova u Kontakt galeriji SKC-a.

„Moje ime je Greta i želim da počnete da paničite“ – prva je rečenica kojom je ova devojčica započela svoju borbu za klimatske promene. Da nije bila direktna, verovatno je niko i ne bi uzeo za ozbiljno jer, kako kaže njen otac Svante, koji joj je i glavni pratilac na putovanjima i u aktivnostima, „ona o klimatskim promenama zna više od 97 odsto svetskih političara“. Odlučna i krhka u isto vreme, emotivna, poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli, pogotovo kada govori o Aspergerovom sindromu koji poseduje.

„Ja sam Greta“ je film koji je prati u njenoj borbi, ali i borbi njenih roditelja za nju samu. Kada su pomislili da će je izgubiti, ona je našla nešto za šta je odlučila da se bori, a to je budućnost zemlje.

Režiser Natan Grosman prati njenu naglu popularnost iz svih uglova – snima i scene iza scene, u njenoj kući, kao devojčicu koja vodi računa o svojim kućnim ljubimcima, uticaj koji je njen aktivizam imao na njenu porodicu – od toga da postanu vegetarijanci do toga da redukuju svoja putovanja avionom.