Dokumentarni film „Seobe se nastavljaju večno“ u biblioteci

Sreda, 13 Mart 2019 13:30Autor: Jovana Mladenović

Dokumentarni film „Seobe se nastavljaju večno“, koji pokazuje bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, biće prikazan sutra od 19 sati u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".
                
Od vremena Jelene Vukanović, mađarske kraljice, žene Bele Drugog Slepog, pa kroz doba Despota Stefana Lazarevića i njegovih ratnika, do burnog sedamnaestog i osamnaestog veka – Srbi su igrali jednu neobičnu rolu u takozvanoj "Gornjoj zemlji“.

Taj izraz koristili su naši sunarodnici iz Srema, Banata i Bačke da označe predele koje su njihovi zemljaci masovno naseljavali, na krajnjem severu. Beč, Komoran, Sentandreja, Temišvar i mnogi drugi gradovi, varoši i predeli bili su krajnja destinacija brojnih seoba koje su se odvijale vekovima. Srpskih seoba. Iz toga sveta potiče i Miloš Crnjanski, koga je Mihiz istakao kao "najvećeg pisca srpskog jezika, otkad se njim govori i piše“, a čiji su citati ukrasili ovaj dokumentarni prikaz.

Ovaj četrdesetominutni film pokazuje bogat srpski kulturni legat koji i danas postoji u Mađarskoj, uprkos tome što u toj zemlji danas živi svega deset hiljada ljudi našeg porekla. Autori filma kreću se kroz živu srpsku prošlost, prikazujući naše zadužbine, spomenike, muzeje i druge važne građevine i istorijske uspomene koje se nalaze u Budimpešti, Sentandreji i drugim srpskim naseobinama u tom delu sveta. Narator je Bojan Žirović, a o ljudima, seobama, spomenicima i događajima iz ovog segmenta istorije govore dr Dinko Davidov – Srpska akademija nauka i umetnosti, dr Milo Lompar – Filološki fakultet u Beogradu, dr Bojan Popović – kustos Galerije fresaka i NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Producent filma je Milan P. Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.

Najnovije vesti iz ove kategorije