Kultura

ESTAM World Music Festival u Kragujevcu

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 11 08 2022

Međunarodni ESTAM World Music Festival biće održan od 12. do 14. avgusta u Velikom parku u Kragujevcu. Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan. Organizator je Studentski kulturni centar Kragujevac. Okupiće se muzičari iz celog sveta - sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i Srbije.

BOI AKIH (Holandija) je priča u bojama i zvucima, priča o putovanju punom neočekivanih susreta. BOI AKIH jednostavno prepliće moderni džez i improvizovanu muziku sa tradicionalnom muzikom celog sveta, stvarajući jedinstven zvuk koji je nekonvencionalan, a opet potpuno prepoznatljiv i dostupan. Akustični zvuci i elektronski zvučni pejzaži stapaju se sa svestranim, toplim glasom Monike Akihari koja peva i na engleskom i na harukuu, zaboravljenom jeziku ostrva njenog oca (Moluka/Indonezija/Melanezija).

SKI Trio je projekat ESTAM Svetskog muzičkog festivala pod umetničkim rukovodstvom kompozitora, aranžera, kontrabasiste i neverovatnog, ali skromnog čoveka Olivera Josifovskog. To je muzička tvorevina Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića. Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa međunarodnim karijerama, oni prave ovu super-grupu kako bi prikazali ukuse i iskustva koje svaki od muzičara donosi iz celog sveta baš na vreme za ovogodišnji ESTAM. Čvrsto utemeljen na balkanskoj tradiciji, SKI Trio donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Kubanska čelistkinja, pevačica i kompozitorka Ana Karla Maza objavila je singl A Tomar Cafe, na svom novom albumu Bahia, koji je izašao 25. februara 2022. godine za muzičku izdavačku kuću Persona Editorial Records. Bahia je prelepa mešavina klasičnog violončela i vokala, koja se oslanja na kubanskog preteču, sambu, bosa novu, tango, džez i šansonu. Otvara ga Havana, gde je umetnica rođena pre 26 godina u muzičkoj porodici – njen otac je bio čileanski pijanista Karlos Maza, a njena majka kubanska gitaristkinja Mirza Sijera. Numera Bahia je oda okrugu u Havani gde je provela detinjstvo i izgradila svoja sećanja, transformišući ludi ritam Kube u svoju muziku. Album putuje kroz Latinsku Ameriku..

TAPAN je beogradski produkcijski duo jednog od štićenika kluba 20/44, Nebojše Bogdanovića, i Gorana Simonoskog, producenta koji je stajao iza muzičkih projekata Belgradeyard Sound Sistem, Piece of Shh, a ujedno i autor pozorišne muzike za više predstava u Srbiji i Velikoj Britaniji. Obojica su prisutni na beogradskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni još od devedesetih godina, a 2015. godine udružuju svoja raznovrsna muzička iskustva. Tapan nije obični elektronski projekat, i vešto izbegava jednostavne kategorizacije. Ovaj studijski muzički projekat je evoluirao u puni kvartet, gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma.

U okviru ESTAM-a radionicu tradicionalnog pevanja održaće Svetlana Spajić (1971, Loznica), srpska tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Pored izvođenja srpske narodne muzike, poznata je i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Pevala je u grupama „Paganke“, „Moba“, „Drina“, „Nenj Ritual Group“, „Žegar živi“, Pjevačka družina Svetlane Spajić itd. Završila je Filološki fakultet u Beogradu (odsek za engleski i nemački jezik i književnost) i Međunarodnu školu holokausta na institutu Jad Vašem u Jerusalimu, Izrael. Držala je predavanja o srpskoj narodnoj tradiciji i kulturi sećanja u više od 15 zemalja u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, redovno drži radionice tradicionalnog pevanja u zemlji i inostranstvu..

Upravo zahvaljujući odličnim, kvalitetnim izvođačima, organizatori, između ostalog, poručuju da je Svetski muzički festival ESTAM poseban doživljaj za svakog od nas, bilo da smo pasionirani ljubitelji muzike ili radoznalci otvorenog srca… „Izujte se i zakoračite. Osetite tlo pod svojim nogama. Osetite svoje noge u travi. Uzemljite se pre nego što se otisnete u ESTAM muzički svemir“.

Projekat je podržao grad Kragujevac. Partneri na projektu su MOST MUSIC EU i MULTIKULTIVATOR. Sponzor festivala je Forma ideale.