KulturaFoto: Marko Dašić

Održan prvi „ESTAM": Sevdah, muzika Balkana, Mediterana, Bliskog istoka, jevrejske i arapske tradicije (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 18 12 2018

Proteklog vikenda uspešno je završen prvi World music festival Studentskog kulturnog centra Kragujevac - Estam. Publika je čula muziku Balkana i naših krajeva, sevdah, muziku Mediterana, Bliskog istoka, jevrejske i arapske tradicije.

U sali KnjaŽevsko srpskog teatra nastupili su Jovan Pavlović (harmonika) i Marko Marković (truba), čija se muzika bazira na elementima balkanse muzike i improvizaciji. Publika je imala prilku da čuje i sastav Shira U'tfila Stefana Sablića, koji se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

Nastupio je premijerno i ansambl Studentskog kulturnog centra - Eklektik Orkestra, koji je sa radom počeo u oktobru 2018. i specijalno za ovaj nastup pripremio repertoar autorskih kompozicija lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, a sve to kroz harmoniju džeza. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas, a tu su i perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. 

Završni koncert održao je Damir Imamović sa svojim sastavom Sevdah Takht čiji se rad zasniva na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. 

Galerija slika