KulturaFoto: Arhiva

Evo koje će predstave biti izvedene na 16. Joakimfest-u

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 27 08 2021

Međunarodni pozorišni festival “Joakimfest“, 16. po redu, biće održan od 8. do 15. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru, pod sloganom “Život posle“. Tokom festivala biće odigrano sedam predstava pozorišta iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije.

Moja prva odluka bila je da neću uzimati namenski pravljene predstava na temu virusa. Druga odluka vezana je za prostorno određenje da sve predstave budu sa Ex Yu prostora. Iz dva razloga. Prvi je taj, da su se na ovom prostoru, za razliku o nekih drugih, uz sva ograničenja i probleme, predstave ipak i radile i igrale. Drugi, za mene značajniji razlog, je taj da je tačno pre 30 godina započeo raspad nekad zajedničke države. I da preduhitrim sve antijugoslovene i razočaram jugonostalgičare, Jugoslavija nije tema moje selekcije. Trideset godina je dovoljno dug period da skeniramo ovaj prostor kroz teme kojima se teatri ali i neki novi mladi pozorišni ljudi bave. Život posle je moj intimni, subjektivni pogled na ovaj prostor i teatar, 30 godina posle”, navodi se u obrazloženju selektorke festivala Branislave Ilić. 

Predstave koje će biti izvedene tokom festivala u Knjaževskom srpskom teatru su:

1. Upotreba čoveka – po romanu Aleksandra Tišme u dramatizaciji Fedora Šilija, i u režiji Borisa Liješevića / koprodukcija Novi Tvrđava teatar, Grad teatar Budva / Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház) i East West Centar iz Sarajeva

2. Naš magacin (Naše skladišče) – Tjaše Mislej, režija Mateja Kokol / Prešernovo gledališče iz Kranja (Slovenija)

3. Kao da kraj nije sasvim blizu - Maje Pelević, režija Nikola Zavišić /Bitef teatar

4. Samo glas - Nina Plavanjac, režija Marjan Nećak / Makedonski naroden teatar iz Skoplja (Severna Makedonija)

5. Bludni dani kuratog Džonija – roman Filipa Grujića, u dramatizaciji Dimitrija Kokanova, režija Jovana Tomić / Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház)

6. I Konje ubijaju zar ne – po romanu Honora Mekoja, dramatizacija i režija Martin Kočovski / Makedonski naroden teatar –Bitola (Severna Makedonija) - snimak predstave

7. Sedam strahova – po romanu Selvedina Avdića u dramatizaciji Emine Omerović i Selme Spahić, režija Selma Spahić/ Bosansko narodno pozorište Zenica u koprodukciji sa 20. Festivalom bosanskohercegovačke drame, Zenica 2021. (Bosna i Hercegovina)

Odluku o najboljoj doneće žiri u sastavu rediteljka Nada Kokotović, glumica Jasmina Dimitrijević i pesnikinja Radmila Petrović.